Počty civilních obětí při akcích spojenců v Afghánistánu klesly o čtvrtinu

Afghánská vláda tvrdí, že v provincii Hílmand na jihu země bylo minulý týden při bojích mezi spojeneckými silami a povstalci hnutí Taliban zabito nejméně 52 civilistů včetně žen a dětí. Dům, ve kterém se skrývali, údajně zasáhla raketa vypálená zahraničními jednotkami. Vedení Severoatlantické aliance ale obvinění označilo za nepodložené a nepotvrdilo ani civilní oběti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na vesnici Pista

Pohled na vesnici Pista | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Jak na Rádiu Česko připomněl Tomáš Kocián, který koordinuje afghánské mise organizace Člověk v tísni, američtí vojáci se zavázali k tomu, že se budou snažit omezit počty civilních obětí. Byla to součást strategie generála McCrystala, která měla být blíž civilistům a zaměřit se na jejich ochranu.

„Co se týče celkového počtu civilních obětí, ten ve srovnání s minulým rokem zůstává stejný. Nicméně většina připadá na vrub Talibanu. Ztráty civilistů způsobené akcemi mezinárodních vojsk se snížily asi o 25 procent,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci civilistů v Afghánistánu jsme na Rádiu Česko mluvili s Tomášem Kociánem, který koordinuje afghánské mise organizace Člověk v tísni.

Civilisté ve vojenských strategiích podle něj hrají velmi důležitou roli a vojáci se velmi snaží o to, aby počty ztrát mezi civilním obyvatelstvem minimalizovali.

„Každý incident je velkou prohrou mezinárodního společenství obecně, protože informace se dál šíří mezi civilním obyvatelstvem a ten nesouhlas s pobytem vojsk či cizinců stále roste,“ dodal.

Obyvatelé Afghánistánu jsou podle něj mezi dvěma mlýnskými kameny – z jedné strany civilní oběti náletů, ze strany druhé výhrůžky Talibanu.

„Ale situace se v poslední době mění. Přes mediální prohlášení, že Taliban bude útočit na všechny civilisty spojené s vládními vojsky, je realita trošku jiná - Taliban se v předzvěsti jakéhosi vyjednávání či pomalému nástupu k moci snaží velmi opatrně působit v oblastech, kde probíhají boje a mít civilisty na své straně,“ řekl.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme