Írán je připraven obnovit jednání o jaderném programu, řekl íránský zástupce při MAAE

Írán je připravený jednat s mezinárodním společenstvím o jaderných otázkách, a to bez jakýchkoli podmínek. Oznámil to včera íránský zástupce při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii Alí Askar Soltáníje. Jen krátce předtím Evropská unie schválila rozsáhlé sankce proti Íránu, právě kvůli jeho neochotě zasednout k jednacímu stolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán je město pod horami

Teherán je město pod horami | Foto: GhostWind

Íránská jaderná otázka se tak opět vrací do centra světové pozornosti. Uprostřed různých návrhů a protinávrhů ale situace zůstává velmi komplikovaná.

„Írán v podstatě pořád opakuje, že chce jednat. Stejně jako to říká Západ. Problém je, že strany nejsou schopné se dohodnout na podmínkách a na tom, co od druhé strany očekávají,“ uvedl na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu hovořil na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Teherán se podle něj teď svoji nabídkou vrací ke svému návrhu z května, který vypracoval Írán spolu s Tureckem a Brazílii - že by za určitých podmínek byl ochoten vyvézt většinu nízce obohaceného uranu do zahraničí a zpátky by se mu dostalo hotové palivo pro jeho experimentální reaktor v Teheránu.

„Tento návrh je ale zase pozměněnou variantou toho, co nabízel loni na podzim Západ Íránu a ten na to jasně neodpověděl,“ dodal zpravodaj.

Připomněl, že to, na co nyní ‘kývl‘ Írán, se týká hlavního požadavku EU, tedy vyřešení nízce obohaceného uranu. „To znamená kompromisní model, který by Íránu odebral velkou část jeho jaderné suroviny, aby ho nemohl dále využívat,“ uvedl.

Ve stejné chvíli ale podle něj platí jiné sankce, které zavedla Rada bezpečnosti. „OSN požaduje, aby Irán úplně zastavil obohacování uranu a stavbu těžkovodního reaktoru, protože jsou to technologie možné zneužít ke zbrojení,“ vysvětlil.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme