Dojemná důvěra v Google

„Vygůgluj si to!“ Hledání informací pomocí internetového vyhledávače Google se stalo standardním postupem a studenti mu až dojemně důvěřují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetový vyhledávač Google

Internetový vyhledávač Google | Foto: Tomáš Adamec

Vztah univerzitních studentů k internetovým vyhledávačům zkoumali výzkumníci z americké Severozápadní univerzity. „Gůglujících“ studentů se ptali, co je to za stránku, ze které čerpají informace. Obvyklá odpověď zněla: „nevím, ta stránka mi vyjela jako první“. Výzkum ukázal, že mnoho studentů vychází z jednoduchého předpokladu: Google je nejlepší, takže to, co ve výsledcích hledání vyhodí na prvních místech, musí být hodnověrné. A pokud student náhodou nepoužívá Google, chová stejnou důvěru v jiný vyhledávač, jako je například Yahoo nebo AOL. Takový přístup je pochopitelně ošemetný, protože vyhledávače stránky podle jejich důvěryhodnosti neřadí.

Podobně nepodloženou důvěru studenti chovají ve stránky, které mají za tečnou příponu gov, edu nebo org. Neuvědomují si, že stránku se „vzdělávací“ či „vládní“ koncovkou si může registrovat prakticky kdokoli. Autoři studie, kterou zveřejnil International Journal of Communication, upozorňují, že to, že mladá generace vyrostla v prostředí internetu, ještě automaticky neznamená, že s ním umí správně zacházet. Že bychom tedy měli do školních osnov zařadit speciální hodiny „gůglení“?

Zdroj: Northwestern University, International Journal of Communication

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme