V Miláně začíná soud s Berlusconim. Italy ale nezajímá

Dnes se má v Miláně konat předběžné slyšení v procesu Mediatrade za předpokládané účasti premiéra Silvia Berlusconiho. Italský premiér byl obžalován společně s americkým televizním producentem Frankem Agramou a další desítkou jeho spolupracovníků ve společnosti Mediaste.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Foto: G8 Website (ANSA)

Italský premiér má však podobných soudních procesů kolem stovky. V tomto se jedná o vytváření černých fondů společnosti Silvia Berlsuconiho Mediaste v zahraničí. Společnost koupila americké filmy a údajně uvedla vyšší cenu, než skutečně zaplatila. Rozdíl ukryla podle prokurátorů v zahraničí v černých fondech.

Společně s premiérem, obžalovaným ze zpronevěry, byl obžalován také jeho syn Piersilvio z daňových podvodů a jeden z jeho nejbližších spolupracovníků Gonfalonieri, který se měl zabývat přímo utvořením fondů v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soudním procesu Silvia Berlusconiho mluvila na Rádiu Česko Vědunka Lunardi

Proces se protahuje, protože jedno stání za druhým se odkládá. Poslední, které se konalo 26. června, bylo odloženo, protože vláda v té době schválila zákon, který na základě oprávněné absence jednání odkládal. Premiér byl tehdy v zahraničí, a tudíž se jednání o měsíc odložilo.

Zákon ale narazil na silný odpor v parlamentu. Nicméně tempo italské justice je tak pomalé, že mnoho procesů končí promlčením. Ty, které se týkají Silvia Berlsuconiho, jsou v porovnání s ostatními mnohem rychlejší.

Italská média ani veřejnost se však o dnešní slyšení v Berlusconiho procesu nezajímají. V italských médiích se dnes nevyskytla žádná zmínka o tomto procesu. Veřejnost přestaly Berlusconiho procesy zajímat. Zřejmě jí nutí změnit přístup k Berlusconiho procesům i poslední odhalení, která vrhají stín na aktivitu prokurátorů.

Veřejnost mění přístup k Berlusconiho kauzám

Minulý týden například vyšla zpráva, že Sicilan Mangano, který se staral o jednu Berlusconiho usedlost, a byl médii označen jako kontakt mezi Berlusconim a mafií, byl držen ve vězení přestože trpěl rakovinou slinivky. A to je pro italský detenční systém nemyslitelné. Mangano nebyl nikdy uznán vinným, ale i to stačilo.

Silvio Berlusconi se navíc nemusí o popularitu na Apeninském poloostrově obávat. Jeho vláda sice část voličů ztratila zejména kvůli sporům ve vládní koalici. Berlusconiho ale voliči neopustili. Naopak má podporu více než padesáti procent a volby by znovu vyhrál. Proto se prozatím opozici do předčasných voleb nechce.

Další hvězdou současné vlády je ale ministr financí Giulio Tremonti. Mnoho Italů dokonce doufá, že v budoucnosti bude premiérem on. Ovšem pokud mu to dovolí Gianfranco Fini, obdivovatel Mussoliniho, který vedl krajně pravicovou stranu Národní aliance a před dvěma roky vstoupil do Berlusconiho Strany svobod.

Fini v poslední době rozjel kampaň proti Berlusconimu a proti koalici s Ligou severu. Situace se tak vyhrotila, že Fini má více stoupenců v opozici, než ve vládní většině, ale řešení není snadné.

Vědunka Lunardi, Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme