Téměř polovina Rumunů by chtěla návrat Ceauşesca, ukázal průzkum

Necelá polovina Rumunů by si přála návrat někdejšího diktátora Nicolae Ceauşesca. Vyplývá to z průzkumů, které udělala Středoevropská univerzita v Budapešti. Ještě v prosinci 1989 přitom Rumuni skandovali ‚Pryč s Ceauşescem‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolae Ceausescu (1989)

Nicolae Ceausescu (1989) | Foto: www.ceausescu.org

Výsledky průzkumu jsou o to překvapivější, že někdejší diktátor byl 25. prosince 1989 spolu se svou ženou Elenou po krátkém procesu obviněn mimo jiné z genocidy a zastřelen popravčí četou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o průzkumech v Rumunsku připravil Pavel Polák.

Průzkumy přinášejí ale i další fakta. Například většina Rumunů je přesvědčená o tom, že se jim před rokem 1989 žilo lépe, než dnes. Důvody je třeba hledat v současnosti, hlavně v hospodářské krizi, ve které se Rumunsko nachází.

Vysoký státní deficit a zpomalení ekonomiky totiž vedlo Rumunsko v minulém roce k tomu, aby si zažádalo o půjčku u Mezinárodního měnového fondu. Ten peníze slíbil jen pod podmínkou, že Rumunsko bude výrazně šetřit. A právě škrty se lidem pochopitelně nelíbí.

Rumunský premiér Emil Boc ohlásil od července zvýšení spotřební daně o pět procent na čtyřiadvacet. Pro všechny se tím zdraží hlavně potraviny. Dále pak rumunská vláda začala krátit platy ve veřejném sektoru o pětadvacet procent.

Průměrný plat v Rumunsku se přitom v současnosti pohybuje okolo devíti tisíc korun. Už teď je v Rumunsku běžné, že lidé mají někdy i dvě zaměstnání, aby vůbec pokryli životní náklady.

Proti šetření se bouří odbory, stávkovalo se před prezidentským palácem a podle dostupných informací se bude znovu masivně protestovat na konci srpna.

Pavel Polák, Michaela van Erne, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme