Smuteční akt za oběti z Loveparade bude v sobotu

Celé Německo si klade otázku, kdo může za masakr na technoparty v Duisburgu. Lidé odpovědní za uspořádání Loveparade stále odmítají přiznat vinu i navzdory usvědčujícím důkazům. Vztek Němců proto narůstá a žádají jasné označení a potrestání viníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zranění po tragické tlačenici na Loveparade v Duisburgu

Zranění po tragické tlačenici na Loveparade v Duisburgu | Zdroj: ČTK

Ještě v pátek před akcí přitom přišlo důrazné varování, že z bezpečnostních důvodů není možné akci uspořádat. Vedoucí stavebního úřadu dokonce sesadili, když odmítala vydat povolení. Vedení Duisburgu se ale přesto stále tváří, že nenese žádnou odpovědnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

O smutečním aktu za oběti tlačenice na Loveparade a o vývoji vyšetřování mluvila v Odpoledním Radiožurnálu zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová.

Poslední rozloučení s oběťmi tlačenice by se mělo konat v sobotu v centru Duisburgu ve starém gotickém kostele svatého Salvátora. Mělo by jít o ekumenickou mši, protože oběti byly různého vyznání. Účast na aktu už oznámil německý prezident a kancléřka Merkelová, která kvůli tomu přeruší dovolenou.

Zelení navíc přišli s návrhem nechat v Duisburgu postavit pomník obětem jako trvalou připomínku tragédie. Zároveň se začíná mluvit o odškodnění pozůstalých i obětí. Bohužel se ale ukazuje, že i v tomto směru byla technoparty podceněna, protože byla pojištěna pouze na 7,5 milionu eur. To je na místní poměry nízká částka, která rozhodně nebude stačit k pokrytí odškodného.

Klára Stejskalová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme