V Česku přibývá úrazů, za které si lidé mohou sami

V Česku se zvyšuje počet lidí, kteří se zraní pod vlivem alkoholu, drog a při adrenalinových sportech. Potvrzují to i záchranáři. Jsou to nejčastější nehody, za které si člověk může sám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záchranáři

záchranáři | Foto: Jan Rosenauer

Zdravotní pojišťovny i někteří vládní odborníci koalice doporučují, aby si takový člověk léčení následků sám zaplatil. Zatím jde ale pouze o návrhy.

Znamenalo by to však, že pokud například pojede cyklista bez přilby, stane se neštěstí a po zavolání záchranné služby by byl ošetřen v nemocnici, přišla by mu domů následně faktura na několik desítek tisíc korun. Léčení vážnějších úrazů by dokonce mohlo dosahovat i několika milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úrazech v opilosti se Zdeňkem Schwartzem a Martinem Houdkem

Ředitel pražské záchranky a senátor za ODS Zdeněk Schwarz si ale myslí, že by to mělo fungovat jinak: „Každý, kdo dělá nějaký sport nebo má zvýšené riziko sportovního úrazu, by si měl připlácet za jakýsi nadstandard. Pokud by se stalo, že bude vinou úrazu invalidní nebo na následky zemře, jeho rodina, okolí nebo případně pozůstalí by byli zajištěni.“

Dodává také, že často je ale obtížné vyhodnotit, kdo za úraz může. Podle něj by si lidé mohli vymýšlet nebo by se mohli snažit dostat na jiné místo – například na cestu, kam se na kole smí, když předtím porušili předpisy.

Ředitel středočeské záchranky Martin Houdek ale tvrdí, že by lidé měli platit za úraz v opilosti. „Extrémní sporty se teď rychle množí. Pokud někdo skočí a neotevře se mu padák, měl by být předem pojištěný nebo by si měl potom následky uhradit sám," říká Houdek.

Kolik se stane úrazů, které si člověk způsobí sám, je však těžké spočítat. Záchranky sice mají statistiky, kolik zraněných ošetří, neinformují ale, kolik lidí se zranilo při sportu.

Uhradit léčbu za opilé se pojišťovnám nechce

Těžko se posuzují i úrazy v opilosti. Podle Schwarze si záchranář musí dát opravdu pozor, než někoho označí za opilého. Záchranka totiž nemá k dispozici detekční přístroje ani laboratoř, takže lékař tak usoudí jenom na základě svého dojmu.

Zraněný by je mohl dokonce zažalovat. Už teď mají záchranáři velké problémy kvůli tomu, že některé pojišťovny nechtějí ošetření opilých nebo zdrogovaných pacientů proplácet. Třeba pražská záchranná služba tak přišla už skoro o devět milionů korun.

„Máme především problém s cizinci z východu nebo dokonce i ze Slovenska. Pojišťovny, u kterých si tito lidé zjednají cestovní pojištění, nám odmítají ošetření uhradit, pokud se objeví přítomnost nějaké látky nebo alkoholu. My potom peníze musíme vymáhat soudní cestou, což je na dálku problém. Tím pádem pak stoupá počet administrativních úkolů i náklady,“ připouští ředitel pražské záchranky.

Tyto pohledávky jsou podle něj prakticky nevymahatelné. Záchranáři se proto bojí podobných potíží, kdyby došlo na placení za zaviněné úrazy v Česku.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme