V České republice přibývá aut. Jejich kvalita však klesá

Stáří vozového parku v ČR se téměř nezměnilo. Průměrný věk osobních aut v je 13, 65 roku. Před deseti lety to bylo 13, 51 roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobily

automobily | Foto: Marián Vojtek

Počet osobních aut na českých silnicích se přitom od roku 2000 do letošního pololetí zvýšil o 1 milion a 40 tisíc kusů. Celkem tedy na našich silnicích jezdí skoro 4,5 milionu osobních vozů.

Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka spolehlivost aut zřejmě roste, ale jejich průměrný věk se zvyšuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonín Šípek hovoří o průměrném stáří vozů v ČR a EU ve Stalo se dnes.mp3

„Jestliže v roce 2000 to bylo 13, 5 roku, tak za necelých deset let průměrný věk osobních automobilů stoupl na 13, 65 roku,“ upřesnil Šípek.

Tento fakt svědčí podle Antonína Šípka o nízké obnově vozového parku v ČR. „Bohužel průměrné stáří osobních automobilů v zemích bývalé EU patnáctky je na úrovni mezi 8 až 11 lety. U nás se to blíží 14 letům a bohužel se ten věk vůbec nemění.“

Přitom nelze říct, že by za touto situací stály liberální předpisy pro dovoz ojetin. „Ekonomická situace obyvatel České republiky není tak vysoká, jako je tomu ve vyspělých zemích EU, a proto volí v řadě případů nákup ojetých vozidel ze zahraničí,“ domnívá se Šípek.

Přičemž za oblibou ojetin podle Antonína Šípka nestojí špatná cenová dostupnost nových aut. „Vzhledem k tomu, že si spočítají, že pokud si koupí nové auto, tak že jeho hodnota velmi rychle poklesne, tak sahají spíše k nákupu vozů ojetých.“

V počtu aut na jednoho obyvatele státy západní Evropy doháníme. „Ovšem nedoháníme je v té druhé stránce, a to je infrastruktura naší dopravné sítě,“ dodává ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Aneta Vojtěchová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme