Jihomoravská ODS žádá Prahu o zvážení přesunu Slovanské Epopeje

Slovanská epopej Alfonse Muchy se stala tématem už i uvnitř Občanské demokratické strany. Její jihomoravská organizace vyzývá Prahu, aby vzala v úvahu lidský rozměr stěhování díla z Moravského Krumlova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muchova Slovanská epopej na zámku Moravský Krumlov

Muchova Slovanská epopej na zámku Moravský Krumlov | Zdroj: ČTK

V otevřeném dopise žádají pražského primátora Pavla Béma a radního pro kulturu a ochranu památek Ondřeje Pechu, aby hlavní město ještě přehodnotilo svůj původní plán.

„Ctíme, že má Praha k Epopeji vlastnická práva a že s ní může nakládat. Potvrdil to i soud, a to je nezpochybnitelná záležitost. Zabránění aktu výkonu vlastnických práv včera v Krumlově bohužel i nám snížilo debatu s hlavním městem Praha,“ uvádí Jiří Kadrnka, předseda jihomoravské ODS a autor dopisu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Kadrnka, předseda jihomoravské ODS, vysvětluje své záměry dopisu Praze

Dodává, že k takovému jednání měli jen jediný důvod, a to požádání primátora Béma o zvážení, zda by Epopej – než bude v Praze postaven speciální pavilon – nemohla ještě nějakou dobu zůstat na zámku v Moravském Krumlově.

"Chceme pouze apelovat na lidský rozměr celé věci. Slovanská epopej je v Moravském Krumlově umístěna již 45 let a její stěhování vyvolává právem u nás v regionu velké emoce přerůstající do demonstrací. Praha má spoustu světových památek a děl a pro svůj život a turistický ruch a slávu nutně nepotřebuje další cyklus," píší Bémovi Jiří Kadrnka a místopředseda ODS Pavel Blažek.

Pražský magistrát se sice zavázal, že dostane Epopej zpět na území hlavního města, Kadrnka se ale oslabení ODS před podzimními komunálními volbami neobává. „Vím, že programové prohlášení rady obsahuje přesun Epopeje a my to zcela respektujeme. Pouze jsme slušně požádali radu města, aby zvážila všechna pro a proti,“ říká předseda jihomoravské ODS.

Kadrnka také připomíná, že toto programové prohlášení rady není ani pro Moravu žádnou novinkou. „To je už několik let avizovaná záležitost, tuším, že ji má město Praha v prohlášení už osm let,“ podotýká.

Podle Kadrnkových slov mezi Prahou a Krumlovem třecí plochy nejsou a neměly by se za sporem hledat politické tahanice.

Moravskokrumlovský městský úřad včera zamezil stěhování Muchova díla do hlavního města předběžným opatřením. Hlavní město Praha si stojí za tím, že největší dílo Alfonse Muchy vlastní.

Pro Muchova plátna má být postaven v budoucnu speciální pavilon, teď by však - pokud dojde k převezení - byla umístěna ve dvoraně Veletržního paláce. Slovanská epopej bude zatím normálně přístupná v moravskokrumlovském zámku.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme