V Troubkách se začíná stavět protipovodňový val

Troubky na Přerovsku se letos dočkají protipovodňového valu. Terénní úpravy na okraji vesnice v délce sedmi set metrů mají obec alespoň částečně chránit před záplavami, které tam naposledy udeřily před dvěma měsíci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z vytopených domů v Troubkách

Jeden z vytopených domů v Troubkách

V roce 1997 se staly Troubky symbolem záplav na střední Moravě. Povodňová vlna tehdy z mapy obce doslova vymazala více jak tři sta domů.

Na slibované protipovodňové stavby Troubečtí čekali třináct let. Na místo nich ale v polovině května přišly záplavy znovu. Mezi lidmi zavládlo zoufalství, zlost a beznaděj.

„Slibovali hráz, slibovali všechno možný, ale neudělali ani ň. Jestli tady bude povodeň ještě dvakrát, tak to bude mrtvá dědina, protože každý bude chtít utéct pryč,“ říká starší žena z Troubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavbu protipovodňového valu se v Troubkách zajímala redaktorka Jana Zemková

„I když nějaké projekty byly vypracovány, tak to skončilo na úrovni projektů. Že se nepodařilo vykoupit pozemky na poldry, je trestuhodné. Měl by na to být zákon v zájmu státu,“ podotýká další z obyvatel.

Aby obec uklidnila místní obyvatele, kteří se strachem sledují každou bouřku, rozhodla se vybudovat na okraji vesnice 700 metrů dlouhý val.

Vyrůst má v místě povodňové hrázky, která tam prý stávala ještě před 35 lety. Terénní úpravy začnou podle starosty Radka Brázdy každým dnem a skončit by měly do konce srpna.

"Je to v podstatě navázání na selskou hráz podél komunikace ve výšce zhruba od jednoho metru do metru a šedesáti centimetrů a zavázání do dalšího valu, který existuje. Není to finální řešení, ale je to ochrana na frekventovanější povodně. Nikdo vám ale nedokáže říct, jak jsou frekventované, zda jde o desetiletou či padesátiletou vodu,“ uvedl starosta.

Starosta Troubek Radek Brázda ukazuje plán protipovodňového valu  

Stavba protipovodňového valu přijde na milion korun. Obec je zaplatí z vlastního rozpočtu a sponzorských darů. Do stavby se chtějí zapojit i místní lidé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání vlády o odstraňování škod a obnově území poškozeného povodněmi mluvil ve Světě o desáté náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba

Ve vesnici jde o první protipovodňovou stavbu. Na ty velké, ohrázování Troubek či stavbu suchého poldru u Teplic nad Bečvou, se stále čeká.

O obnově jedná vláda

Dnes má o odstraňování škod a obnově území poškozeného povodněmi jednat vláda. Ve vysílání Světa o desáté náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba řekl, že dnes přednese ministr pro místní rozvoj úvodní slovo i s návrhy na kompenzování škod.

„Celkem se náklady na úhradu majetku pohybují okolo 5 miliard korun. Ministerstvo financí ve svém návrhu o schválení podpor ze státního rozpočtu uvolní 3 miliardy 320 milionů korun,“ řekl Janeba. "Z ministerstva pro místní rozvoj půjde 1 miliarda 17 milionů na obnovu krajského aobecního majetku. program pro podporu bydlení zahrnuje 101 milion."

Martin Hromádka, Jana Zemková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme