USA hrozí zastavením podpory Palestinců, pokud nezačnou jednat s Izraelem

Pokud Palestinci nezačnou jednat s Izraelem, ztratí podporu Spojených států. Takové ultimátum prý poslali Američané palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi. Informuje o tom arabský tisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: Marián Vojtek

Palestinci odmítají přímé rozhovory, dokud Izrael úplně nezmrazí výstavbu židovských osad na okupovaných územích. Požadují také záruku, že základem pro budoucí palestinský stát bude kromě pásma Gazy a Západního břehu Jordánu také východní Jeruzalém.

Tlak na Abbáse, aby ustoupil, je stále silnější. Už se objevily spekulace, že tím Západ podmiňuje pokračování ekonomické pomoci Palestincům. Jak napsaly vlivné deníky al-Haját nebo al-Kuds al-arabí, teď přišlo ultimátum z Bílého domu. Pokud Abbás nezačne jednat, Američané prý přestanou podporovat vznik nezávislého palestinského státu a přestanou tlačit na Izrael, aby zastavil budování osad.

Abbás ale čelí tlaku i z druhé strany. Palestinské vedení vypracovalo analýzu, která ho od rozhovorů jednoznačně odrazuje. Jednání za situace, kdy Izrael dál osídluje okupovaná území, by prý bylo pro palestinského prezidenta politickou sebevraždou.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme