Olympiáda v Londýně může být lukrativní pro české firmy

Přesně za dva roky začnou letní olympijské hry v Londýně. Podle některých Britů jde o zbytečnou akci, která v době krize připraví o státní podporu smysluplnější projekty. Podle jiných naopak podnik, který má smysl, a který se dlouhodobě vyplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijské kruhy

olympijské kruhy | Foto: Roman Růžička

Rozpočet her se dosud oproti původnímu plánu bezmála zčtyřnásobil, a to prozatím nahrává kritikům olympiády. Pro firmy, které mají zájem se na akci nějak podílet, to naopak znamená významný nárůst příležitostí. Rovněž i pro firmy české.

Podle obchodního rady českého velvyslanectví v Londýně Petra Urbánka většina tendrů a zakázek byla zadána koncem roku 2009, stále je však prostor pro získání obchodních příležitostí pro subdodavatele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympiáda v Londýně v roce 2012 a ekonomické příležitosti pro české firmy. Téma pro obchodního radu tamního českého velvyslanectví Petra Urbánka.

„Zhruba 60 procent velkých blokových zakázek byla rozdělena. Existuje ale poptávka po subdodavatelích a dodavatelích druhé a třetí kategorie. Zejména v oblasti stavebnictví, jelikož stále nejsou dostavěné olympijské vesnice, aquapark, hlavní stadion a cyklodrom. Zde vidím šanci také pro české firmy,“ uvedl Urbánek pro Rádio Česko a dodal:

„Doporučuji českým firmám zaregistrovat se do systému Olympic development agency, která umístila přihlašovací formuláře na adresu www.london2012.com. Registrovaným pak budou chodit emaily s aktuální poptávkou po konkrétních službách v rámci příprav olympiády.“

Další možností pro české firmy je podle Urbánka navázání kontaktu s konkrétními kontraktory, kteří už větší zakázku mají a často hledají subdodávky.

„Pro zmíněné kontraktory bude hrát při výběru dodavatelů roli zejména cena a inovativní používané technologie. České firmy ale ve Velké Británii mohou také těžit z obecně dobrého renomé ve stavebnictví. Koneckonců některé se podílely například na dostavbě terminálů letiště Heathrow,“ řekl obchodní rada českého velvyslanectví v Londýně.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme