Obliba biopotravin roste. Uplatňují se rodinné firmy

Zpestření jídelníčku, produkce, po níž je čím dál větší poptávka. A přibývá i malých firem, které se zaměřují na výrobu biopotravin. Agrární komora dnes představila tři nové takové podniky - jsou mezi nimi i rodinná pekárna a řeznictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenina

Zelenina | Foto: Comstock Images

Prezident Agrární komory Jan Veleba v Ozvěnách dne řekl, že jich bylo na českém trhu na sklonku minulého roku evidováno 501. „To znamená 501 provozoven, které dělají potravinářské, ekologické výrobky.“ Z tohoto počtu podle jeho odhadu tvoří polovinu firmy rodinné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Agrární komory Jan Veleba v Ozvěnách dne

„Rodinné firmy jsou transparentní a mají ten nejlepší motiv dělat nejkvalitnější výrobky. Je to segment, který na trhu chyběl a určitě se dobře uplatní,“ míní Veleba.

Podle jeho názoru ekologická produkce láká další zemědělce. „Stát tuto výrobu podporuje. Když se s podporou začalo, to bylo v roce 1998, tak zemědělci v ekologickém režimu dostali 48 milionů, loni už 980 milionů.“

„Půda obdělávaná v ekologickém režimu se jen za loňský rok - krize, nekrize - zvýšila o 28 procent,“ pochvaloval si Veleba. Upozornil také, že zákazníci v prodejnách rozliší tyto české biovýrobky podle loga tzv. biozebry, která je bílo zeleně pruhovaná.

„ Od 1. července musí být na takovýchto druzích potravin evropská značka - v zeleném poli list z bílých hvězd,“ vysvětlil Jan Veleba v poledních ozvěnách dne.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme