Írán začíná podporovat vyšší porodnost. Novorozenec dostane 20 tisíc korun

Írán razantně mění populační politiku. Dosud západní experti oceňovali, že Islámská republika drží velmi nízký přírůstek obyvatelstva. Teď ale vláda prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda vyhlásila nový kurs.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Úřady oznámily, že každé nově narozené dítě dostane od státu na účet deset miliónů rijálů, tedy asi dvacet tisíc korun. Až do osmnácti let věku mu pak bude vláda každoročně přispívat dvěma tisíci korun.

Ahmadínežád zdůraznil, že pokud budou na účet přispívat i rodiče, bude mít jejich potomek dobrý start na prahu dospělosti. Čeká se, že vyhlídka státní podpory potěší hlavně méně majetné vrstvy, odkud také pochází většina prezidentových voličů.

Prezident už se ale také několikrát vyjádřil i k otázce populačního růstu. Írán v devadesátých letech široce propagoval moderní antikoncepci. Experti OSN také oceňují, že svým populačním přírůstkem se Írán řadí spíš k Západu, než k rozvojovým zemím.

Ahmadínežád ale před časem prohlásil, že kontrola porodnosti je západní myšlenka, a že Írán uživí i sto padesát miliónů obyvatel. Tedy dvakrát více, než má dnes.

Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme