V Číně se zdvojnásobil počet ekologických havárií

Čína přiznává dvakrát více ekologických havárií než v minulosti. Podle čínského ministerstva životního prostředí jde o daň za prudký hospodářský růst. Peking chce proto zpřísnit bezpečnostní opatření, aby nedocházelo k podobným katastrofám, jako byl nedávný únik ropy z největší rafinerie v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekologické škody. (Ilustrační foto)

Ekologické škody. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

V letošním roce dochází každý měsíc nejméně k deseti ekologickým haváriím, uvádí čínské ministerstvo životního prostředí. K nejhorším patří právě únik 1500 tun ropy, který zamořil plochu o rozloze přes 900 kilometrů čtverečních a přinutil úřady uzavřít největší rafinérii v zemi i samotný přístav Ta-lien.

Další katastrofou, vůbec nejhorší svého druhu za poslední dva roky, je zamoření řeky Tching, do které z místního dolu vyteklo přes devět tisíc kubíků jedovatého odpadu. Následkem tohoto neštěstí došlo k úhynu téměř 1900 tun ryb. Úřady proto zahájily celostátní kontrolu zásobáren pitné vody a odpadních nádrží u všech dolů.

Robert Mikoláš, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme