Bakterie vyrábějí pavoučí hedvábí

Korejští vědci zřejmě vytvořili platformu pro výrobu umělého pavoučího hedvábí v masovém měřítku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nefila kyjonohá (Nephila clavipes)

Nefila kyjonohá (Nephila clavipes) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, Frank Starmer

Pavoučí hedvábí má téměř ideální vlastnosti - jeho vlákna jsou pětkrát pevnější než ocel a třikrát odolnější než prvotřídní kevlar. Průmyslové aplikace by sahaly od padákových šňůr přes ochranné obleky až po kompozity pro výrobu letadel. Přírodní materiál snů má ovšem jednu nevýhodu: pavouci, kteří jej tkají, jsou vysoce teritoriální a kvůli jejich agresivitě o nějakém jejich velkochovu nemůže být řeč. Korejští vědci se proto snaží výrobu pavoučího hedvábí naučit mnohem méně náročné tvory – bakterie.

Z chemicky vyrobených molekul oligonukleotidů vědci uměle vytvořili gen pro tvorbu hedvábí pavouka nefily kyjonohé (Nephila clavipes), který vnesli do genomu bakterií Escherichia coli. Vyrábět molekuly hedvábných proteinů o vysoké molekulové hmotnosti s mnoha opakujícími se sekvencemi byl pro bakterie zprvu úkol nad jejich síly. Vědci však jejich metabolismus dokázali doladit tak, že z bakterií celý protein o velikosti 284,9 kDa nakonec dostali. Dalším krokem bylo vyvinout purifikační proces, při kterém by se z masy bakterií izolovat čistý hedvábný protein, který by se dal spřádat do vláken. I to se vědcům podařilo a jejich bakteriální pavoučí hedvábí má údajně parametry srovnatelné s originálem. Materiáloví inženýři tedy mohou konečně přestat závidět pavoukům.

Zdroj: ScienceDaily, PNAS

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme