Čína zakazuje pranýřování prostitutek na veřejnosti

Čína chce skoncovat s uličkami hanby pro pachatele trestných činů. Nové nařízení se týká hlavně prostitutek, které jsou podle Pekingu nepřiměřeně zostuzovány. V uplynulých dnech se totiž v čínských médiích i na internetu objevily ponižující fotografie se zatčenými prostitutkami, jak bosé a v okovech kráčejí městem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína: Oslavy 60. výročí

Čína: Oslavy 60. výročí | Foto: Robert Mikoláš

Vyhláška ministerstva veřejné bezpečnosti podobné praktiky, které byly dlouhá léta naprosto běžné, zakazuje. Sice nestanovuje trest pro případ, že k něčemu podobnému ze strany policistů dojde, ale nejdůležitější nyní je, že toto rozhodnutí spatřilo světlo světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změnu v používání trestů v Číně sleduje Robert Mikoláš.

Navíc jde o reakci na veřejné mínění, které některé snímky, například nahé prostitutky ve vyšetřovací místnosti pobouřily. Ještě nedávno přitom vládnoucí komunisté takovouto formu zostuzování hojně využívali i v rámci vnitrostranického boje. A to i před olympiádou v Pekingu před dvěma lety, když například zorganizovali putovní výstavu ‚padlých‘ funkcionářů s jejich fotografiemi i snímky milenek, které si vydržovali.

Veřejné popravy

V Číně jsou známé i veřejné procesy s odsouzenými, přítomni jsou i jejich rodinní příslušníci. Jen letos došlo k něčemu podobnému v desítce velkých měst v několika provinciích. Policisté i soudy si myslí, že tímto veřejným zostuzením přispějí ke snížení kriminality. V jednom z takovýchto případů dokonce místní vláda nařídila šesti tisícům obyvatel, aby sledovali proces s dvacítkou zločinců a dvaatřiceti podezřelými.

Nejběžnější ale zůstává toto pranýřování právě u prostitutek. Mimochodem minulý měsíc byla zahájena celostátní akce zaměřená právě na podniky nabízející sexuální služby, kvůli tomu byl dokonce uzavřen i hotel Hilton v Čchung-čchingu.

Dříve v Číně docházelo i k veřejným popravám. I když už jsou tyto praktiky minulostí, výjimečně k nim dochází, naposledy krátce před olympiádou, kdy takto byli zastřeleni údajní ujgurští teroristé v Sin-ťiangu.

Poprava i za daňové podvody

Peking právě v souvislosti s popravami nyní také oznámil, že sníží počet trestných činů, za které bude hrozit exekuce. V Číně lze na smrt poslat člověka za spáchání některého z celkem osmašedesáti trestných činů, což je nejvíce na světě. Kromě vražd či obchodování s drogami například i za daňové podvody, ničení státních symbolů nebo pašování zlata a dalších drahých kovů.

Od roku 2007 se ale počet poprav postupně snižuje, díky nové reformě musí totiž nejvyšší verdikt vždy posvětit Nejvyšší soud. Přesto podle některých odhadů bylo v Číně v roce 2008 popraveno na 1800 osob, jiné zase tvrdí, že jich bylo mnohem více.

Přesný počet je však státním tajemstvím. V každém případě má úprava zákoníku, vůbec první od roku 1979, co se trestu smrti týče, přinést další snížení počtu poprav. Například se nebudou týkat pachatelů starších sedmdesáti let. Vše ale musí posvětit parlament, a to na konci srpna.

Robert Mikoláš, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme