Šéfredaktorovi WikiLeaks prý hrozilo obvinění ze špionáže

Internetový server WikiLeaks se proslavil zveřejněním více než 90 tisíc tajných dokumentů o válce v Afghánistánu. Zakladatel serveru se obává, že ho americké úřady zatknou a obviní ze špionáže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Australana Juliana Assangeho před návratem do Spojených států varovali jeho známí, kteří mají přístup do Bílého domu. O obvinění ze spoluúčasti na špionáži se skutečně prý chvíli uvažovalo. I když nakonec tyto úvahy byly smeteny ze stolu. Ale Assangemu hrozí, že ho americké úřady zajistí jako důležitého svědka. V takovém případě mají právo ho držet pod zámkem neomezeně dlouho.

Otázkou je, jak by úřady u soudu uspěly. Pro server totiž pracují novináři a ti by měli mít právo na svobodný projev. Server WikiLeaks se specializuje na zveřejňování často utajovaných skutečností. A vlastně každý článek je velmi nepříjemný pro toho, o kom se píše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu rozebral v Odpoledním Radiožurnálu Ondřej Bouda

Kromě tajných vojenských materiálů tam najdete i třeba účetnictví scientologické sekty, která bývá často, obzvláště v německém tisku, označována spíše za obchodní společnost než duchovní organizaci. S trochou nadsázky by se dalo říct, že novináři přišli na nový velmi efektivní způsob, jak si co nejrychleji získat co nejvíce vlivných nepřátel.

Ochrana zdroje

Server získává své informace většinou od lidí přímo zevnitř organizací, o kterých píše a pečlivě tají své zdroje. Takže i v případě válečných deníků armáda podezřívá jednoho člověka, ale WikiLeaks odmítá potvrdit nebo vyvrátit, že on je skutečně zdrojem, ale poskytuje mu právní služby.

Veřejnost přemýšlí, proč WikiLeaks dal exkluzivní informace novinám. A nenechal si exkluzivitu. Server se často pohybuje na hranici až konspiračních teorií a jeho šéfredaktor si moc dobře uvědomil, že deníky New York Times a Guardian a týdeník Spiegel dodají tématu vážnost, která na internetu chybí.

Hybridní žurnalistika

Komentář v deníku New York Times dokonce píše o nové éře hybridní žurnalistiky. Na internetu je mnohem jednodušší uchovat si anonymitu, a tak mají servery zjednoduššený přístup ke kontroverzním zdrojům.

Na druhou stranu se na webu pohybuje příliš mnoho šílenců, kterým se nedá věřit. To zase mohou nabídnout seriózní noviny, které informace prověří. WikiLeaks si zajistil, že ve všech článcích bude server uvedený jako zdroj, a tak se navíc proslavil a dostal do širokého povědomí.

Milan Kopp, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme