Vláda jednomyslně schválila zmrazení výdajů ministerstev

Vláda schválila zmrazení výdajů jednotlivých ministerstev ve výši 10,2 miliard korun. I přesto, že s úsporným návrhem ministra financí Miroslava Kalouska ne zcela souhlasila strana Věci veřejné, návrh byl podle něj přijat jednomyslně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas před zasedáním členů vlády

Premiér Petr Nečas před zasedáním členů vlády | Foto: Tomáš Adamec

O úsporách v rozpočtu ministři ve Strakově akademii jednali téměř čtyři hodiny. Nakonec dospěli k dohodě. Schválili materiál ministerstva financí tak, jak ho šéf resortu Miroslav Kalousek navrhl. A to i s původními čísly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček v odpoledních Ozvěnách dne.

Všechna ministerstva by se tak měla obejít bez dvou a půl procent ze svých výdajů, tedy celkem víc než deseti miliard korun. „Musím si nesmírně vážit podpory předsedy vlády, protože bez jeho zásadního postoje a podpory materiálu, by se asi těžko povedlo vládu přesvědčit,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

„Jsem velmi ráda, že si celá vláda uvědomovala, že jsme vládou rozpočtové odpovědnosti a že není možné, aby letošní deficit dopadl hůře, než byl naplánován Fischerovou vládou,“ zdůraznil.

Prostředky nejsou škrtnuty

Kalousek upřesnil, že prostředky nejsou škrtnuty, ale zavázány. „Kdyby se bilance během roku vyvíjela lépe, je možné, že některá prostředky, podle současných priorit vlády, budou moci být opět rozvázány a použity,“ řekl ministr financí.

Věci veřejné přistoupily na vázání výdajů s tím, že do konce září ministerstvo financí vypracuje analýzu dopadů vázání výdajů na fungování ministerstev.

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

„Dohodli jsme se také, a je to součástí usnesení vlády, že nejpozději s projednáváním rozpočtu na rok příští připraví ministerstvo financí analýzu přijatého opatření v jednotlivých resortech. Také připraví aktualizaci příjmové a výdajové stránky rozpočtu na letošní rok tak, aby vláda v souvislosti se schvalováním návrhu státního rozpočtu na rok 2011, mohla přijmout definitivní podobu vázání prostředků,“ řekl premiér Petr Nečas.

Nečas pak opět zdůraznil, že zmrazení výdajů je ke všem ministerstvům stejně spravedlivé. Cílem opatření je udržet deficit veřejných financí na 5,3 procenta HDP.

Večer se sešla K9

Po jednání vlády se sešlo ještě vedení koaličních stran, takzvaná K9. Řešila vzájemnou komunikaci, aby už nedocházelo k mediálním přestřelkám. Zaměřila se i na průběh sněmovní schůze, na které se má hlasovat o důvěře vládě, ale také se vrátila k hlavnímu tématu dneška. Tedy k úspornému plánu ministra financí, se kterým nakonec Věci veřejné souhlasily.

Věci veřejné argumentují tím, že koaliční partneři a především pak ministr financí Miroslav Kalousek uznali, že některá ministerstva mají větší problém se zmrazením výdajů, než ostatní resorty. Věci veřejné také dostaly příslib, že se nebudou snižovat platy na jejich ministerstvech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr vnitra Radek John a Miroslav Korecký z časopisu Týden v pořadu Stalo se dnes.

Šéf Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John je přesvědčený, že pro resorty vnitra a školství se mu podaří vyjednat jakousi výjimku. „Tyto resorty mají to specifikum, že většina rozpočtu jsou mzdy. Šetřit chceme, ale na provozu a investicích. Ale tento rok nepůjdeme do platů,“ řekl John.

K9 také řešila to, jak se zachovat na schůzi poslanecké sněmovny, kde se bude hlasovat o důvěře vládě. Šéfové stran chtějí, aby jednání proběhlo bez zbytečných přestřelek a aby ještě v den, kdy bude schůze svolána, došlo na hlasování.

Schválení návrhu ministra financí je podle komentátorů dobrou zprávou hlavně pro soudržnost vládní koalice. Alespoň zatím. „Zatím můžeme konstatovat, že v koalici je zřetelná vůle pokračovat a vytrvat,“ podotkl komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Podle Miroslava Koreckého z časopisu Týden byl ale první vážnější konflikt koalice spíše jen odsunut. „Nemyslím si, že by to byl definitivní konec tohoto konfliktu. Myslím, že je to skutečně jen odložené,“ řekl Korecký.

Martin Dorazín, Václava Marešová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme