Do Prahy přijíždějí učitelé češtiny z celého světa

V budově Senátu v Praze se dnes sejdou učitelé češtiny z celého světa. U krajanských komunit v zahraničí v současné době působí třináct kantorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka Nora zasvěcuje studenty

Učitelka Nora zasvěcuje studenty | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Cílem tohoto v pořadí druhého setkání je zhodnocení fungování a dopadů tzv. Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí, kde působí čeští lektoři.

„Osm jich působí v evropských destinacích. Například bych uvedla Rumunsko, kde máme tři učitele. Jednoho učitele máme v Rusku, jednoho učitele na Ukrajině, dva učitele máme v Chorvatsku a jednoho v Srbsku. Od roku 2004 vysíláme učitele také do jižní Ameriky,“ uvedla ředitelka Domu zahraničních služeb Iva Tatarková.

52 lektorů českého jazyka a literatury potom vyučuje na katedrách bohemistiky zahraničních univerzit, například také v Pekingu, v Káhiře nebo v Nebrasce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iva Tatarková hovoří o práci zahraničních lektorů češtiny ve světě o deváté.mp3

„U těch učitelů nejde jen o to, že učí Český jazyk děti a dospělé, ale zapojují se do života krajanské komunity. Často jsou nositeli kulturního dění, organizují kulturní akce a pomáhají udržovat české tradice,“ popisuje práci lektorů Iva Tatarková.

Dům zahraničních služeb dále financuje také letní kurzy výuky češtiny pro krajany žijící v zahraničí, kurzy metodiky výuky Českého jazyka, zajišťuje studium na veřejných vysokých školách v České republice a nově i studium na středních školách v České republice.

„Nově budou také částečně financováno vybavení České školy bez hranic,“ doplňuje Tatarková.

O práci mají podle Ivy Tatarkové nejčastěji zájem mladí lidé. „U učitelů krajanských komunit vyžadujeme vysokoškolské vzdělání, výhodou je pedagogická zkušenost a probace z Českého jazyka a literatury.“

Velkou předností uchazečů je znalost oblasti, osobní motivace a znalost výuky češtiny cizinců. Zájem je podle ředitelky Domu zahraničních služeb Ivy Tatarkové veliký a narůstá každým rokem.

Zbyněk Zykmund, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme