Pravomoci ruské tajné policie se výrazně rozšíří

Ruský prezident Dmitrij Medveděv potvrdil kontroverzní úpravu zákona o Federální bezpečnostní službě, která jí podstatně rozšiřuje pravomoci. Její příslušníci budou mít nově právo oficiálně varovat občany, že jejich kroky mohou vést k trestnému činu. Zákon, který vyvolal vlnu kritiky, předtím schválily obě komory ruského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Novela zákona, kterou navrhla samotná FSB, podle kritiků Rusko fakticky vrací k praxi z dob Sovětského svazu. Přímá předchůdkyně dnešní zpravodajské služby KGB tehdy používala podobná varování k perzekucím disidentů.

S žádostí, aby novelu nepodepisoval, se na prezidenta v průběhu července obrátila řada ruských občanských sdružení, organizací hájících lidská práva, vědeckých institucí, expertů, novinářů i umělců. Podle nich zákon narušuje samotné základy práva a staví FSB nad existující zákony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskuse o novém zákonu, který rozšiřuje pravomoci FSB, přiblížila v podvečerních Ozvěnách dne lenka Kabrhelová

Apely neuspěly

V podvečerních Ozvěnách dne Lenka Kabrhelová připomněla, že proti rozšiřování pravomocí tajné služby vystoupilo mnoho osobností a s žádostí, aby prezident novelu nepodepisoval, se ztotožnili i mnozí státní představitelé, avšak žádný z apelů neuspěl.

Proti rozšíření pravomocí FSB vystoupila i prezidentem ustavená Rada pro lidská práva. Dmitrij Medvěděv ale už dříve prohlásil, že změny se dějí na jeho přímý příkaz.

„Vliv FSB je společnosti stále velký. Největší nárůst vlivu přišel za vlády bývalého prezidenta Putina a ochránci lidských práv doufali, že Medvěděv po nástupu do prezidentského křesla dostane tajné služby pod kontrolu, protože jeho minulost není spojena s KGB, ale nestalo se tak.,“ poznamenala moskevská zpravodajka Českého rozhlasu.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme