Letenky z Prahy lze v zahraničí koupit levněji

Letenky Českých aerolinií se vyplatí koupit v Německu. Upozornilo na to včerejší vydání Mladé fronty Dnes. Na některých německých serverech totiž mohou být stejné letenky až o polovinu levnější než u nás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Důvodů různého ocenění letenek je několik. České aerolinie rozdílné ceny vysvětlují odlišnou cenovou politikou, kterou uplatňují v jednotlivých zemích podle toho, jaká je na kterém trhu momentálně po letenkách poptávka.

„Ceny letenek na stejnou linku ve stejné knihovací třídě se tak logicky mohou lišit v závislosti na čase i na místě a způsobu nákupu letenky. Speciálně k nákupu v různých zemích se jedná o vliv dostupnosti míst v jednotlivých rezervačních třídách, daný okamžik a na dané směrování, na výši lokální poptávky,“ řekla Rádiu Česko mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letenky ČSA se podle MfD vyplatí koupit v Německu. O téma se zajímala Naďa Bělovská.

Vliv na cenové rozdíly pak podle Českých aerolinií mají také kurzové rozdíly a daně. Navíc, jak dodává Hana Hejsková, rozdílného ocenění letenek využívají i ostatní letečtí dopravci:

„Stejným principem rozdílných cen na rozdílných trzích pracují i jiné letecké společnosti. A stejný princip je třeba u telefonování, u oblečení, piva a podobně. Pokud hovoříme o stejné značce, stejném produktu, ale prodeji na různých trzích.“

To potvrzuje i místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež:

„Čas od času se opravdu na zahraničních serverech objevují letenky s odletem z Prahy za levnější tarify, než si můžou pořídit zákazníci u českých agentur a na českých webech. Nejedná se jen o ČSA, ale i další letecké společnosti.“

Může jít i o technickou chybu

Podle Asociace cestovních kanceláří ale nemusí jít v každém případě u rozdílných cen jen o obchodní strategii. Někdy jde podle Jana Papeže o technickou chybu.

„Nemyslím si, že by to byla nějaká hra od leteckých společností. Spíš jde o to, že na každém trhu mají letecké společnosti trochu jiný cenový rámec a někdy se stane, že jim selže technologie a proniknou tam i tarify s odlety z Prahy, i když by tam neměly být,“ uvedl.

V každém případě se ale vyplatí před nákupem letenek prozkoumat i nabídky zahraničních prodejců. Podle Mladé fronty Dnes v některých případech dosahovaly rozdíly v ceně totožné letenky u nás a v zahraničí až desítek procent. Rekordmanem byla zpáteční letenka z prahy do Kodaně, která stála u CSA o 140 procent více než na zahraničních serverech.

Rozdíly v cenách trápí cestovní kanceláře

Lidé tak mohou při nákupu na vhodném serveru hodně ušetřit. Více než běžné cestovatele ale trápí rozdíly v cenách cestovní kanceláře a prodejce letenek, pro které jsou rozdílné ceny letenek hodně nepříjemné.

„Hlavní podmínkou je, aby ceny byly pro všechny trhy stejné. Docela nás to překvapilo a je to pro nás komplikace,“ řekla Rádiu Česko obchodní ředitelka prodeje letenek společnosti STUDENT AGENCY Věra Janičínová.

Cestovní agentury by teoreticky mohly využívat levnějších cen na zahraničních serverech a nakupovat letenky tam. Při určitých objemech prodejů je to ale pro firmu problém.

„Vzhledem k tomu, že například naše společnost prodá kolem tisícovky letenek denně, není reálné, aby naši zákazníci serfovali po zahraničních serverech a takto nakupovali letenky. Takže pro nás je to při množství, které děláme, nepohodlné. Takže teoreticky ano, ale prakticky ne,“ dodala Věra Janičínová..

Asociace cestovních kanceláří proto, jak potvrdil její místopředseda Jan Papež, s Českými aeroliniemi jedná a usiluje o tom, aby se cenové rozdíly na jednotlivých trzích podařilo co nejdřív odstranit.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme