Začíná Třebíčský židovský festival. Zve hlavně na dokumenty

V Třebíči dnes začíná 7. ročník festivalu židovské kultury. Představí se zde celá řada hostů, mimo jiné i izraelský velvyslanec Jaakov Levy. V programu nebudou chybět ani zajímavé dokumentární filmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třebíčský židovský festival

Třebíčský židovský festival

Přehlídka v Zadní Synagoze nabídne filmy, koncerty, divadlo a odborné přednášky a besedy. Podle hlavní organizátorky Ivany Řídké má festival za cíl představit židovskou kulturu co nejširší veřejnosti se vším, co k ní patří.

„Sedmý ročník se odlišuje především bohatou kulturní skladbou. Festival získává čím dál větší prestiž. Umělci sem přijíždí opakovaně a sami se hlásí o vystoupení na našem festivalu,“ uvádí Řídká.

Po slavnostním zahájením bude první plánovanou akcí přednáška Ivy Steinové s názvem "Symbolika židovských náhrobků“. V programu se objeví i publicista a novinář Stanislav Motl, který představí autorský filmový dokument Živý mrtvý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivana Řídká hovoří o Třebíčském židovském festivalu ve Světě o desáté.mp3

„Film ukazuje, jak během války v koncentračních táborech zacházeli s vězni. Je to hodinový dokument, který byl poprvé uveden na festivalu česko-německé židovské kultury Devět bran,“ říká Ivana Řídká a dodává, že film používají některé školy jako učebnici o holocaustu.

Hostem Třebíčského židovského festivalu měl být i spisovatel Arnošt Lustig, pod jehož záštitou se akce koná. Ze zdravotních důvodů se však festivalu nakonec osobně nezúčastní.

Organizátorka Řídká zve návštěvníky na bohatý program. „Ráda bych upozornila na dokument Matěje Mináče Síla lidskosti - Nicholas Winton. Zároveň přijede i pan Asaf Auerbach, jeden ze zachráněných dětí, takže to bude jeden z vrcholů festivalu.“

V minulosti ohrožovali festival extremisté, kteří vykřikovali protižidovská hesla. Po dobu konání letošního ročníku proto budou probíhat speciální bezpečnostní opatření, která mají případným problémům zabránit.

Festival pravidelně navštěvují jak návštěvníci z Čech, tak i ze zahraničí. „Je to okruh lidí, kteří mají židovskou kulturu rádi. Každoročně přijíždějí například pravidelní návštěvníci z Francie, kteří zůstávají celý týden,“ doplňuje Ivana Řídká. Na festival se podle ní dostane každý, kdo má o akci zájem.

Tomáš Pavlíček, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme