Cameron obvinil Pákistán z vývozu terorismu

Mezi Velkou Británií a Pákistánem vypukla podle britského Guardianu v noci na dnešek diplomatická válka. Britský premiér David Cameron totiž Islámábád obvinil, že vyváží terorismus do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron.

David Cameron. | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Během své návštěvy Indie zástupce Londýna Pákistán varoval, že si musí vybrat. Pokud bude dál tolerovat terorismus, nemůže být vnímán jako respektovaná demokracie.

„Chceme vidět silný, stabilní a demokratický Pákistán. V žádném případě ale nemůžeme tolerovat, aby se země dívala oběma směry. A musíme zabránit tomu, aby vyvážela terorismus. Ať už do Afghánistánu, do Indie nebo kamkoli jinam do světa,“ řekl Cameron.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Slezák kometoval na Rádiu Česko roztržku mezi Velkou Británií a Pákistánem

Islámábád si ale výtky nenechal líbit a kontroval stejně nabroušeně. Camerona obvinil, že ničí vyhlídky na mír v regionu. Pákistán je známý jako líheň teroristů pro Afghánistán. O teroristech pro Indii se ale mluví spíše výjimečně.

„Mluví se o tom jenom nárazově v případě, že se podaří těm, co bojují proti indické vládě, něco tak spektakulárního jako byly útoky v Bombaji nebo útoky na indický parlament. Pákistán je demokratickou republikou, což některým Pákistáncům, kteří by chtěli mít opravdový muslimský stát, vadí. Proto bojují proti vlastní vládě, ale zároveň podporují všechny síly v okolních zemích, které kráčí podobným směrem,“ vysvětlil komentátor ČRo Milan Slezák.

Pákistán se cítí ohrožen dodávkou stíhaček do Indie

Podle něj by se Taliban nikdy nedostal k moci nebýt podpory nejmocnější z pákistánských rozvědek. Nejnovější úniky z původně tajných dokumentů potvrzují spekulace, že rozvědka nepřestala nikdy Taliban podporovat.

„Západ už má dost pákistánského obojakého postoje. V zájmu Pákistánu totiž je, aby si kultivoval Taliban a nenechal do záležitostí Afghánistánu proniknout Indii. Británie se ale také více snaží ucházet o přízeň Indie, protože dlouho byla spíše propákistánská. Tenhle čas ale pominul a pro Pákistán je to trauma, protože Indie je pro něj odvěký rival,“ pokračoval komentátor.

Premiér Cameron v Indii také oznámil, že dvě britské firmy podepsaly s Indií kontrakt na dodávku bojových tryskáčů Hawk v hodnotě 700 milionů liber, čímž se Pákistán pochopitelně cítí ohrožen.

„Ale druhou otázkou je, zda Pákistán dělal dostatek proto, aby západní partnery přesvědčil, že bojuje na jeho straně bez postranních úmyslů,“ dodal Slezák.

Milan Slezák, Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme