Budvar zvítězil v soudním sporu o značku Budweiser

Budějovický pivovar Budvar zvítězil ve sporu se svým americkým konkurentem. Firma Anheuser-Busch si v Evropské unii nemůže zaregistrovat označení Budweiser jako ochrannou známku. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, tedy nejvyšší soud v sedmadvacítce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budějovický Budvar

Budějovický Budvar | Foto: Budějovický Budvar

Označení Budweiser pro své pivo používají Češi i Američané. Z toho soud také vycházel. Budějovický Budvar totiž známku Budweiser běžně používá třeba v Německu. Američané si ji proto nemůžou nárokovat jen pro sebe.

Spory mezi oběma pivovary běží v podstatě od jejich vzniku v 19. století.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska mluvil v Odpoledním Radiožurnálu o sporu o značku Budweiser

Dnešní rozhodnutí znamená, že stávající praxe bude pokračovat. Na trhu budou i nadále piva jménem Budweiser od dvou různých firem.

Spory mezi českou a americkou stranou vznikly spíše náhodou. Oba pivovary byly založeny na konci devatenáctého století, přitom ten americký je o pár let staší, čímž také americká strana dost často argumentuje.

Podle nich by měli mít přednost při nároku na značku Budweiser. Jihočeši ale kontrují tím, že právo vařit pivo udělil jejich městu už král Přemysl Otakar II. v roce 1265, takže jejich nárok by měl být o osm set let starší.

V devadesátý letech se dokonce uvažovalo o tom, že se spor vyřeší tím, že Američané koupí svého konkurenta, z čehož nakonec sešlo. Takže hádka o označení Budweiser trvá. Ale nejsou to jen Jihočeši, kdo v něm vítězí. Nedávno Evropský soud naopak zamítl nárok Budvaru na registraci značky Bud.

Postavení budějovického Budvaru se nyní posílí

Dnešní výrok Evropského soudu je pro budějovický Budvar mimořádně důležitý.

„Zcela jistě to přispěje k vyšší právní jistotě Budvaru. Lidé navíc většinou fandí ve sporu Davidu proti Goliášovi, tedy v tomto případě menšímu pivovaru z Budějovic, což může přinést i úspěch na exportních trzích Budvaru. A to je dobrá zpráva pro celé české pivovarství,“ myslí si ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veslý mluvil o sporu o Budweiser v Ozvěnách dne

Anheuser-Bush zdůrazňuje, že rozhodnutí Evropského soudního dvora nemá žádný vliv na již existující práva na označení Bud a Budweiser v některých evropských zemích. Tuto značku má registrovánu ve třiadvaceti státech unie, Budvar v devatenácti. Někde mají exkluzivitu, jinde mohou tyto značky používat oba pivovary. Která ze značek má v EU silnější pozici lze ale těžko odhadovat.

„Evropská unie má ale obrovský a bohatý trh, na který by se každý rád dostal. Nyní, kdy je americký Budweiser součástí koncernu AB Inbev ten tlak trochu opadává, protože koncern už má v Evropě dávno pevné místo,“ pokračoval Veselý.

Pro Budvar je zřejmě klíčové, že dál platí jeho exkluzivní právo používat značku Budweiser na německém trhu.

„Pro celé české pivovarství je německý trh jednoznačně nejdůležitějším trhem,“ potvrdil Veslý

Podle jeho slov už v přístupových smlouvách České republiky s EU je ochrana značek, včetně Budweiseru, zakotvena, takže pozice Budvaru byla silná a nyní je ještě silnější.

Rozhodnutí ušetří Budvraru další náklady

Podniková právnička budějovického Budvaru Helena Lajtnerová mluvila o dnešním verdiktu soudu jako o velkém úspěchu.

„Anheuser-Bush ztratil šanci registrovat si známku Budweiser, k čemuž měl zřejmě poslední možnost. Když spor před deseti lety začínal Budvar mě k dispozici jenom zlomek argumentace, kterou by mohl využít nyní, kdy Česká republika je členským státem EU. Jde o argument registrace v dalších členských zemích EU, které přistoupily v roce 2004 a také institutu chráněného zeměpisného označení, které Budvar získal rovněž v roce 2004.“

Na první pohled však rozhodnutí pro Budvar vlastně nic mění, když v jednotlivých evropských zemích zůstává vše při starém a nadále jsou to národní trhy, kde Budvar a americký Bud mají buď výlučné právo na značku Budweiser, nebo právo souběžného působení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podniková právnička budějovického Budvaru Helena Lejtnarová mluvila ve Stalo se dnes o důsledcích rozhodnutí soudu

„Vypadá to, že se zdánlivě nic nemění. Ale tímto rozhodnutím jsme zůstali ušetřeni obrany svých prioritních práv v zemích, kde je máme. To by pro nás znamenal obrovské administrativní a finanční náklady,“ dodala právnička.

Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Václav Rojík, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme