Rekordní zisky světových automobilek značí ústup krize

Tři zprávy o rekordních ziscích přišly ze světových automobilek, kterým vzrostly zisky oproti předpokladům analytiků. Výsledky se projevily i na trhu s akciemi. Krize automobilového průmyslu tak postupně polevuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobily

automobily | Foto: Marián Vojtek

Jihokorejská Hyundai vytvořila ve druhém čtvrtletí rekordní zisk zhruba 1,2 miliardy dolarů, tedy více než 22 miliard korun.

Největší evropská automobilka Volkswagen se chlubí těmito čísly: v pololetí meziroční nárůst provozního zisku o 133 procent na 2,8 miliardy eur. Tedy zhruba 70 miliard korun. V obou případech jde o výsledky výrazně lepší, než předpovídali analytici.

A japonská automobilka Nissan v prvním finančním čtvrtletí vydělala 107 miliard jenů, tedy zhruba 23 miliard korun po ztrátě 16,5 miliardy jenů před rokem.

Příčinou rekordních zisků je podle analytika společnosti Cyrrus Jana Roha nízká srovnávací základna z minulého roku, díky které mohou automobilky v meziročním srovnání dosáhnout vysokých procentuálních nárůstů prodejů i zisků.

„Krize automobilového průmyslu postupně polevuje, na trhu v USA dochází v tomto roce k poměrně rychlému zotavení a pokles prodejnosti v Evropě nebude 10 procent, jak se předpokládalo na začátku roku, ale jen asi 6 procent,“ říká Roh.

Přehrát

00:00 / 00:00

JAn Roh hovoří o výsledcích zisků automobilek ve Světě o druhé.mp3

Vliv na prodej v Evropě mělo také šrotovné. V Číně se hovořilo o předpokladu růstu celkových prodejů mezi 20 a 30 procenty a nakonec byl za první pololetí růst trhu na úrovni 48 procent ve srovnání e stejným obdobím roku 2009.

Druhé pololetí by podle některých analytiků mohlo být horší. „Obavy jsou opodstatněné. Riziko přichází z Číny, kde jsou obavy ze zpomalení současného tempa růstu. V Evropě vyprší do konce roku poslední vládní podpory - šrotovné - a může nastat skokový propad v prodejích některých automobilek,“ domnívá se Roh.

Zrušení šrotovného tedy už nevyrovná ani možný růst odbytu v Číně, protože ve druhém pololetí nebude podle analytiků tak vysoký, jako v prvním.

Na výsledky automobilek zareagovaly trhy. „Například akcie Volkswagenu po zveřejnění výsledků stouply o 3 procenta, Hyunday a Nissan zareagují až po otevření trhu dnes večer,“ doplňuje analytik společnosti Cyrrus Jan Roh.

Martina Mašková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme