Michelangelova freska skrývá anatomické nákresy

Kontroverzní prvky jedné z Michelangelových fresek nakonec nevysvětlili historici umění, ale neuroanatomové. Michelangelo totiž do zobrazení Boha zřejmě propašoval nákres části mozku a míchy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zobrazení Boha na fresce v Sixtinské kapli

Zobrazení Boha na fresce v Sixtinské kapli | Foto: public domain

O Michelangelovi je známo, že provedl řadu pitev lidí i zvířata a že právě jeho anatomické studie mu umožnily vytvořit díla, která lidské tělo zachycují s extrémní přesností. Mezi ně patří jak socha Davida ve Florencii, tak nástěnné malby Boha a dalších biblických osobností, které můžeme obdivovat v Sixtinské kapli. Tyto fresky však vyvolávají nejen obdiv, ale také určitou kontroverzi. Pokud se pozorně zadíváme na postavu Boha, zjistíme, že má bradu poněkud násilně vytočenou vzhůru a do strany a že jeho krk vypadá trochu neforemně.

Možnost, že by se mistr jednoduše „utnul“, vědci z John Hopkinsovy lékařské školy odmítají. Michelangelo anatomii znal a dobře věděl, jak se krk maluje. Ve skutečnosti je klíčem k celé záhadě právě Michelangelova záliba v anatomických studiích. Neobvyklé prvky krku totiž nápadně připomínají mozkový kmen čili část mozku, která přechází v míchu. Ztvárnění mozkového kmene z podhledu je podle vědců velmi neobvyklé a někdo bez hlubokého neuroanatomického vzdělání by si jej sotva všiml.

Neobvyklé prvky krku nápadně připomínají mozkový kmen | Foto: Neurosurgery

Odhalení mozkového kmene na fresce ale vysvětluje i její další prapodivný prvek – jakousi trubici, která se táhne přes hrudník Boha. U ostatních biblických postav, které jsou oděny ve stejná rudá roucha, nic podobného nenajdeme. Tvar, poloha i velikost trubice podle vědců perfektně odpovídají míše, říkají vědci. A nevylučují, že Michelangelovy fresky v Sixtinské kapli skrývají i další anatomická překvapení.

Zdroj: John Hopkins Medicine, Neurosurgery

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme