Turisté se mohou dočkat náhrady za ztrátu radosti z dovolené

Vládní koalice ve sněmovně nejspíš podpoří změnu občanského zákoníku, která praví, že turisté by měli mít nárok na náhradu za "ztrátu radosti z dovolené". Kompenzaci za tuto újmu navrhl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomio Okamura

Tomio Okamura | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Klienti cestovních kanceláří by do budoucna měli mít větší šanci získat kompenzace za nemajetkové újmy na zájezdech, jako například za nechutné jídlo, špatné služby delegáta či horší ubytování.

„Základním předpokladem je, že dojde k porušení povinnosti při plnění zájezdu. Cestovní kancelář musí svůj závazek porušit podstatným způsobem. Jde o tzv. neurčitý právní pojem, který dává soudu možnost posoudit závažnost porušení závazku,“ vysvětlil možnosti pro klienty náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer, který byl v komisi připravující občanský zákoník.

Změna zákoníku se však nezamlouvá cestovním kancelářím. Vadí jim údajně vágní vymezení významu pojumu „ztráty radosti z dovolené“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomio Okamura a Filip Melzer diskutovali o nové úpravě občanského zákoníku

„Cestovní kancelář podle zákona zajišťuje služby, nikoliv pocity. Na základě nezajištěných služeb má klient i nyní právo na reklamaci. A pokud nedojde k dohodě, rozhodne soud. Nový návrh nás nyní uvrhuje do dvojích soudů, a to za pocity a nesplněné soudy,“ kontroval viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Zároveň upozornil, že soudní vymáhání újmy se díky pomalosti českých soudů může značně protáhnout. Jako příklad uved krach cestovní kanceláře Travela z roku 1997, kdy se 1200 poškozených klientů dočkalo verdiktu soudu až po deseti letech.

Melzer: Porušujeme evropskou legislativu

„V EU se navíc chystá novela směrnice o zájezdech, která má platit do dvou let a řeší se v ní zvýšená ochrana spotřebitele,“ navrhl Okamura vyčkání na novou evropskou legislativu.

Jenže náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer vidí situaci jinak:

„Už nyní existuje povinnost vyplývající z evropského práva upravit náhradu škody tak, aby měl zákazník právo na úhradu nemajetkové újmy. To už dnes platí a ČR je povinna tento institut převést do svého právního stavu. Jestli pan Okamura říká, že máme dva roky čekat a porušovat evropské právo, tak s tím zásadně nesouhlasím.“

Okamura se také ohradil vůči pojmu „ztráta radosti z dovolené“, který nazval „komedií“. Podle Melzera je naopak mnohem výstižnější, než „úhrada nemajetkové újmy“, který podle jeho slov může zahrnovat také bolestné či zásahy do osobnosti.

Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme