Výsledky Erste jsou horší než se čekalo

Skupina Erste, jejíž součástí je i Česká spořitelna, hlásí za druhé čtvrtletí horší výsledky, než se čekalo. Od dubna do června vytvořila čistý zisk na úrovni 216,7 milionu eur, což je meziroční propad o 17 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Marián Vojtek

Podobně trh neohromila ani Česká spořitelna, jejíž konsolidovaný čistý zisk ve druhém čtvrtletí poklesl o bezmála sedm procent. Podle bankovního analytika společnosti Patria Tomáše Tomčányho se zvedly hlavně náklady na špatné úvěry, což negativně vnímá i trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky skupiny Erste zhodnotil bankovní analytik společnosti Patria Tomáš Tomčány

„Na náklady na opravné položky se počítalo s 500 miliony, skutečnost ale byla o 50 milionů horší,“ řekl Tomčány. Špatných úvěrů bude podle něj i dál přibývat, v druhém pololetí by se ale situace měla zlepšit. Meziročně by měly náklady stagnovat.

Evropská dluhová krize se do hospodaření Spořitelny a skupiny Erste příliš nepromítla. „Většinu státních dluhopisů má banka na účtech držených do splatnosti, které přímo ve výsledcích hospodaření Erste neodrážejí,“ vysvětlil analytik.

Akcie podržte

Podle zátěžových testů by Erste problémy evropského hospodářství ustála. Přestože testy byly kritizovány jako příliš měkké, v případě Erste to neplatí.

„Pro banku byl tento test docela tvrdý, očekávané ztráty byly vysoké a banka přesto prošla. V případě, že by se na trzích zhoršila situace, měla by to banka ustát,“ myslí si Tomčány. Akcie Erste proto doporučuje podržet.

„Cena akcií by se měla pohybovat na dnešních úrovních, případně bude mírně klesat. V případě oživení ekonomiky by z toho mohla profitovat i Erste,“ míní analytik společnosti Patria.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme