V Česku má vzniknout část nového protiraketového systému

Česko by se mělo přímo zapojit do nové protiraketové obrany, kterou plánují vybudovat Spojené státy. Na našem území chtějí Američané umístit centrum předběžného varování. Celý systém má nahradit původně plánovaný protiraketový deštník, na kterém se mělo Česko podílet radarem v Brdech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Informaci přinesly Hospodářské noviny a v Ozvěnách dne Radiožurnálu ji potvrdil premiér Petr Nečas.

„To, oč by se mělo jednat, je zařízení, které shromažďuje informace z různých typů senzorů a analyzuje je z hlediska včasné výstrahy, například při použití balistických raket proti spojencům v rámci Severoatlantické aliance. Toto zařízení by mělo být instalováno na našem území,“ uvedl premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas o zapojení ČR do protiraketové obrany

„Bude se jednat v podstatě o objekt, který bude mít datové výstupy z různých senzorů, v němž bude pracovat spíše několik lidí. Nebude se jednat o žádnou velkou vojenskou instalaci, tak jak máme představu nějaké vojenské základny,“ upřesnil.

Centrum by se mohlo začít stavět v roce 2011 až 12. Na toto období uvolní na stavbu zařízení Spojené státy americké zhruba dva miliony dolarů. Američané mají mít celý projekt na starosti organizačně i finančně.

„V první fázi tomu zřejmě tak bude. Na druhou stranu se bude dále diskutovat o propojení v rámci systému Severoatlantické aliance, celý tento systém by měl být právě zařazen do systému Severoatlantické aliance v rámci protiraketové obrany. A otázka dalšího financování bude věcí dalšího jednání,“ prohlásil premiér Nečas.

V Česku měl původně stát americký protiraketový radar. Ten měl být součástí obranného štítu, od jehož vybudování současná americká administrativa nakonec ustoupila.

ČSSD nemá výhrady

K případnému zřízení centra předběžného varování v Česku, jehož pilotní část by financovaly Spojené státy, nemá sociální demokracie výhrady. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka by to na rozdíl od radaru neměl být problém, protože by zařízení měli obsluhovat čeští vojáci. Podstatná je podle něho také spolupráce Česka v rámci dohod NATO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Rádiu Česko téma rozebral bezpečnostní analytik Radek Khol

„Na čem v alianci bude dohoda a souhlas, že to budeme budovat, že se to vyplatí, dají se do toho peníze, na tom se Česká republika normálně podílí.“

„To je spíš věc, abychom věděli, o co se jedná, mohli se o tom technicky bavit. Ale není to věc celonárodní diskuse, ani to není věc zásadní debaty v sociální demokracii,“ prohlásil Zaorálek.

Příliš malá náplast?

Centrum předběžného varování je pro některé příliš malou náplastí za zrušený radar. Američané ale chlácholí Čechy, že senzory jsou v rámci protiraketové obrany prioritní. S tím souhlasí i bezpečnostní analytik Radek Khol.

„Bez těch senzorů, které jsou očima toho celého systému, a hlavně potom bez způsobu, jak vyhodnocovat ta data, která budou poskytovat - a právě toto počítačové vyhodnocovací pracoviště by zřejmě mělo být v České republice - by systém nemohl fungovat.“

„Určitě to není ta nejviditelnější ani nejkontroverznější součást, mezi ně patří spíše ty radary včasného varování nebo radary radarového pásma X, případně pozemní základny antiraket, a s těmi se v tom upraveném Obamově plánu počítá spíše do oblasti jihovýchodní Evropy,“ připomněl Radek Khol na Rádiu Česko.

Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme