Galapágy zmizí ze seznamu ohroženého dědictví

Ostrovy s jedinečnou faunou a flórou, které přispěly k formulaci Darwinových evolučních teorií, zmizí ze seznamu ohroženého světového dědictví. Na svém brazilském zasedání o tom rozhodla Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Galapágy na satelitním snímku

Galapágy na satelitním snímku | Foto: NOAA, NASA and MODIS, NOAA, NASA, MODIS | Zdroj: NASA

Na seznamu UNESCO se Galapágy, které oficiálně patří Ekvádoru, nacházely od roku 2007. K jejich zařazení mezi ohrožená místa s ekologickým a kulturním významem vedly zejména obavy z nadměrného rybolovu, zamoření ostrovů invazivními druhy a dopadů turismu. V posledních letech však vláda Ekvádoru v ochraně Galapážských ostrovů učinila významný pokrok. Výbor UNESCO proto na svém zasedání v brazilské metropoli Brasília podpořil návrh Brazílie na stažení Galapág ze seznamu ohroženého světového dědictví. Ten sice nepředstavuje žádnou právní moc, ale k ohroženým památkám připoutává pozornost a významně podporuje jejich ochranu.

Rozhodnutí výboru UNESCO proto kritizuje například Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů IUCN, která sice uznává snahu ekvádorské vlády a pokrok v ochraně unikátních ostrovů, ale situaci stále považuje za kritickou. Stažení Galapág z aktualizovaného seznamu ohroženého světového dědictví považuje za předčasné.

Zdroj: UNESCO, IUCN

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme