Není pinč jako pinč

2. srpen 2010

Fúzní reakce pomocí pinčových výbojů. Knižní sci-fi novinky července. Únik z Facebooku? A Nepřítel.

U první aktuality magazínu se asi podivíte, budeme totiž „tisknout jídlo“. Pak necháme okenní tabule vyrábět elektřinu. A u sluneční energie zůstaneme, protože nakonec budeme sledovat rekordní výkon bezpilotního solárního letadla.

Knižní sci-fi novinky

Magazín začneme návštěvou knihkupectví, alespoň virtuální. S Vlado Ríšou vybereme zajímavé sci-fi novinky, které vyšly v červenci, a tentokrát zamíříme i do oblasti publicistiky. Budeme se věnovat těmto knihám: Simon R. Gren - Špion, který mne strašil, Paul Graham Sharp - Bitva na Pekelných měsících, Miroslav Žamboch - Čas žít, čas zabíjet, Ivo Fencl a Ondřej Neff - Královská zábava.

Futurologické okénko

Z Facebooku minulý týden unikly informace o 100 miliónech uživatelů. Některá média mylně informovala o úniku citlivých informací, jednalo se však o běžně veřejně dostupné údaje. Počítačový odborník jen napsal krátký program, který tyto informace vtipně využil. Událost okomentujeme s Jiřím Donátem.

Fúzní reakce pomocí pinčových výbojů

Fosilní paliva docházejí a lidstvo se snaží najít zdroje energie, které je nahradí. Jednou z oblastí, kterou se vědci v této souvislosti zabývají, je výzkum řízené jaderné fúze. Výzkum se zatím soustředil hlavně na tokamaky a laserové systémy, na Leonardu jsme se jim už několikrát věnovali. Existuje ale i třetí cesta zažehnutí jaderné fúze, která využívá tzv. pinčových výbojů. A právě jejich studiem se zabývají fyzikové z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Katedra fyziky v pražských Dejvicích provozuje laboratoř zaměřenou na studium magnetických pinčových výbojů a horkého plazmatu. V příspěvku Jany Šafaříkové uslyšíte doc. Josefa Kravárika, Dr. Daniela Klíra, Ing. Karla Řezáče a vedoucího katedry fyziky prof. Pavla Kubeše.

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/GI50SHtdJkg&amp;hl=cs_CZ&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/GI50SHtdJkg&amp;hl=cs_CZ&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>

Četba

Najít nepřítele vždycky znamená od sebe odvrátit pozornost. Ne já, ale on za to může, případně ne my jsme na vině, ale oni. Platí to v osobní rovině i na politické scéně. Nepřítele v repríze dnešní povídky najdeme. A ne ledajakého. Povídku zvukově zpracoval Josef Kačírek, čte Petr Borka,

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.