Řecku dochází benzín. Turistický ruch se hroutí

Řecké cestovní kanceláře se obávají zhroucení turistického sektoru v zemi. Důvodem je stávka pracovníků čerpacích stanic a řidičů, kteří už od pondělí protestují proti vládní reformě. V obchodech mezitím ubývá zboží a přicházejí zprávy o desítkách tisíc turistů, kteří uvízli v kempech, protože nesehnali do aut benzín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko-turecký plavecký závod v městečku Kaš v jihozápadním Turecku

Řecko-turecký plavecký závod v městečku Kaš v jihozápadním Turecku | Foto: Julie Urbišová

Stávka začala už v neděli o půlnoci. Dnes tedy už trvá pátým dnem a projevuje se už velice dramaticky. Nejprve se zdálo, že půjde o obyčejnou stávku, jakých jsou v Řecku desítky, ale tahle nakonec ochromila celý stát. Podle médií už funguje jen deset procent benzínových stanic, které mají poslední zbytky zásob.

V oblastech kolem Atén, řecké Makedonie a Thrákie to začíná být velmi napjaté. Tvoří se tam obrovské kolony kolem benzínek, které ještě mají palivo. Zdá se, že pokud bude stávka pokračovat, zdroje vyschnou úplně a doprava se zcela zastaví. V obchodech pak nebude zboží a ohrožen bude například i provoz nemocnic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín mluvil na Rádiu Česko o stávce řeckých autodopravců

Vláda reagovala tím, že vyhlásila občanskou mobilizaci, což v Řecku není tak neobvyklé. Jde o donucovací prostředek, vláda rozesílá prostřednictvím policie žádosti či příkazy, aby řidiči okamžitě nastoupili do kamionů a začali rozvážet. Právní stav tato nařízení umožňuje použít jako donucovací prostředek. V případě neuposlechnutí hrozí vězení, zabavení kamionu nebo ztráta licence.

Palivo může dojít i trajektům

Ztráta licence je asi vůbec nejhorší. Vláda nevydala už 35 let žádnou novou licenci, protože prostředí dopravců je velmi uzavřené. Odboráři nechtějí mezi sebe pustit žádnou konkurenci, což šroubuje ceny dopravy hodně vysoko. Vláda právě chce konkurenci uvolnit a proto dopravci stávkují.

Turistický ruch přitom tvoří jednu pětinu celého řeckého průmyslu. Všechny stávky mají oddálit nebo zrušit úsporná opatření, bez kterých se však země nedostane z finančního kolapsu. Stávky ale mimo jiné odrazují turisty, kteří by tam mohli přivézt peníze. Letadla zatím létají, ale dopravci hrozí, že se stávka dotkne i zásobování lodí a trajektů .

Vláda ale nechce uhnout z cesty úsporných opatření. Už provedla reformu důchodového systému, což je v Řecku velice bolestivá záležitost. Nyní je tam navíc inspekce Mezinárodního měnového fondu, která sleduje statisky, aby opět nedošlo k jejich falšování.

Martin Dorazín, Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme