Zákon o zpřísnění podmořské těžby rozděluje demokraty

Americký Kongres reaguje na únik ropy v Mexickém zálivu novým zákonem, který má zpřísnit pravidla pro podmořskou těžbu a ještě dnes o něm bude hlasovat Sněmovna reprezentantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

likvidace úniku ropy v Mexickém zálivu

likvidace úniku ropy v Mexickém zálivu | Zdroj: ČTK

Jedná se opravdu o zásadní změny. Nejvíc se mluví o tom, že zatím byla maximální výše odpovědnosti ropné společnosti v případě úniku ropy stanovená na 75 milionů dolarů, což je částka, které ve světle havárie společnosti BP vypadá skoro směšně.

Nový zákon má tedy odstranit jakékoliv omezení částky, kterou budou muset ropné společnosti v případě havárie zaplatit. Firmy jako BP, které měly v minulosti hodně nehod, by měly být příště úplně vyloučené z výběrových řízení na licenci pro podmořskou těžbu ve vodách Spojených států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanaka mluvil v Odpoledním Radiožurnálu o zákonu na zpřísnění pravidel pro podmořskou těžbu

Zákon také počítá s výrazným zpřísněním konstrukčních předpisů pro podmořská vrtná zařízení. Změny, s nimiž zákon počítá, jsou opravdu výrazné. A podle amerického tisku rozděluje většinové demokraty. Proti prý jsou i republikáni.

Proti jsou z velké části demokraté ze států, kde se ropa těží, jako je například Texas. Říkají, že nová pravidla jsou příliš drakonická a výrazně navýší náklady na podmořskou těžbu. Vyloučí to z ní menší společnosti, které na to nebudou mít.

Zákon se zřejmě zasekne v senátu

To vše podle nich bude mít dopad na místní ekonomiku. Někteří z nich také argumentují, že současné vrty jsou konstruovány takovým způsobem, že na ně nebude možné přidělat dodatečná bezpečnostní zařízení. Současné vrty by se tak mohly stát přes noc bezcenné.

Zákon však bude muset schválit i senát a velmi vážně hrozí, že se tam zasekne. Většina demokratů je schopná protlačit tuhle legislativu ve sněmovně reprezentantů, ale v senátu mohou republikáni zablokovat její přijetí v krajním případě využitím procedurálních překážek.

Demokraté tomu nemohou zabránit, i kdyby byli jednotní. Nemají potřebnou většinu šedesáti hlasů, která by dokázala takovým procedurálním průtahům zabránit. I když dnes zákon projde, nebude tedy poslední slovo ve zpřísnění podmínek pro podmořskou těžbu v USA.

Vít Pohanka, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme