Požáry v Rusku sílí, zabily už přes dvacítku lidí

Více než dvě desítky lidí už zemřely při lesních požárech, které zachvátily centrální část Ruska. Tisíce dalších úřady evakuují. Prezident Medvěděv povolal do boje s plameny armádu. Požáry živené měsíc trvajícím vedrem a silným větrem už zničily tisíce domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do oblastí postižených požáry přijel premiér Vladimir Putin

Do oblastí postižených požáry přijel premiér Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Oheň zuří podle ruského ministerstva pro mimořádné situace na ploše až 900 kilometrů čtverečných. Nejhorší situace je v Moskevské, Voroněžské a Nižegorodské oblasti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Rusku popisuje zpravodajka Lenka Kabrhelová

Ohnisek požárů v centrálním Rusku je na třicet, z toho 14 poblíž obydlených míst. Shořelo už přes tisíc domů a přibývá i obětí. Momentálně jich úřady hlásí nejméně 23.

Například vesnici Volga v Povolží oheň zcela sežehl během pouhých dvaceti minut a popelem tam lehlo 341 domů. Lidé stačili zachránit pouze holý život, jinak přišli úplně o všechno.

Ruský premiér Vladimir Putin, který odletěl do Nižegorodské oblasti, vyzval úřady, aby se okamžitě postaraly o všechny, kteří zůstali bez střechy nad hlavou.

Všem postiženým Putin slíbil vyplatit kompenzaci ve výši od 200.000 až po milion rublů. Vláda už před tím vyčlenila na likvidaci požárů 25 miliard rublů, na okamžitou materiální pomoc by pak měla uvolnit dalších pět miliard.

Putin zároveň uvedl, že likvidaci požárů lesů a rašelinišť bude koordinovat speciální vládou ustavená komise. Na pomoc byla povolána také armáda, což svědčí o tom, že se oheň daří dostat pod kontrolu jen těžko. K rychlému šíření přispívá vítr a přes měsíc trvající vedra.

Moskva si částečně vydechla, smog polevil

Podle mnohých obyvatel ministerstvo pro mimořádné situace situaci nezvládá. Lidé si stěžují, že po nahlášení požáru hasiči nepřijíždějí, protože úřady podle nich soustředily všechny síly v okolí Moskvy na účet ruských regionů.

V samotné Moskvě se paradoxně kvůli větru, který rychle šíří požáry, situace začíná zlepšovat. Vítr částečně rozfoukal smog z hořících rašelinišť a po týdnu také konečně přišel déšť. Pokud ale požáry v Moskevské oblasti zesílí, je jen otázka času, než smog opět zhoustne.

Rusko zažívá nejteplejší léto za posledních 130 let. V evropské části země i na Sibiři vedra zničila podstatnou část úrody, mnoho zemědělců čelí bankrotu.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme