USA počítají s Českem pro středisko varování před raketami

Spojené státy se poprvé jasně vyjádřily, že s Českem počítají v plánovaném systému protiraketové obrany. Místo původně plánovaného radaru v Brdech by u nás mělo vzniknout centrum včasného varování, které má pátrat po raketách odpálených na území států Severoatlantické aliance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odpálení antiraket

odpálení antiraket | Foto: Kwai Web

Na stavbu a rozjezd centra včasného varování by měly Spojené státy v letech 2011 až 2012 uvolnit dva miliony dolarů (asi 38 milionů korun), o které už Pentagon požádal americký Kongres.

Premiér Petr Nečas oznámil, že se zatím se jedná jen o dvoustrannou dohodu mezi Českou republikou a USA, zařízení by se ale mělo stát součástí společné protiraketové obrany NATO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by mohlo vypadat středisko varování před raketami, vysvětlil v Ozvěnách dne bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý

„Finanční prostředky budou poskytnuty z rozpočtu Spojených států amerických, ale je předpoklad, že celý systém, včetně systému včasné výstrahy, ale i protiraketové obrany, se stane součástí protiraketové obrany Severoatlantické aliance,“ řekl Nečas.

Jak doplnil, nyní se Spojenými státy vyjednává mimo jiné i o tom, že by ve středisku po zaškolení pracovali čeští vojáci.

Centrum by mohlo stát v Praze nebo v jejím okolí. Bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý ve vysílání Radiožurnálu vysvětlil, že nepůjde o žádné supervojenské zařízení ani základnu.

„Bude to prvek, který v sobě bude slučovat všechny informace vysílané v tomto regionu z různých senzorů. Ty se budou automaticky vyhodnocovat a po zásahu operátorů předávat do prostorů, které by byly ohrožené. Nebyl by to žádný velký objekt, je to skutečně jeden z prvků velení,“ popsal Šedivý.

Útěcha za radar

Další spolupráci Američané slibovali poté, co prezident Barack Obama ustoupil od záměru předchozí administrativy Georgie Buse vybudovat radar v Brdech a sila s antiraketami v Polsku.

Podle politologa Petra Robejška je umístění střediska včasné výstrahy především gestem Spojených států útěchy pro Českou republiku. „Na druhou stranu je to i malinkaté gesto, že tak úplně neustoupíme vůči Rusku, které se proti radaru velice silně bouřilo,“ míní Robejšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O umístění součásti americké protiraketové obrany v Česku hovořil v Ozvěnách dne politolog Petr Robejšek

Robejšek zdůraznil, že podstatné nyní je, aby Česká republika dala jednoznačně najevo, že se chce na Obamově podobě protiraketové obrany podílet.

„To jsme trochu zůstali dlužní při první akci. Tam tehdejší česká vláda neoperovala zvláště vtipně a chytře takticky. Teď by bylo třeba, abychom jasně řekli ano, my jsme vaši spojenci a jsme ochotni toto přijmout na naše území, ale zároveň dali i jasně najevo, to není srovnatelné, co nám Američané nabízejí, ale přesto jsme ochotni spolupracovat,“ připomněl politolog.

Sociální demokraté jako velcí odpůrci amerického radaru v Brdech už dali najevo, že proti plánům postavit v Česku centrum předběžného varování nic nemá . Podle stínového ministra zahraničí, Lubomíra Zaorálka je důležité, aby zařízení obsluhovali i Češi a aby fungovalo v rámci NATO.

Výrazně proti se vyslovila pouze iniciativa Ne základnám, která společně s českou levicí odmítala už původní projekt na vznik amerického radaru v Brdech.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme