Švýcarsko už ví, že ČR usiluje o Pitrovo vydání

Ministerstvo spravedlnosti už do Švýcarska poslalo první neoficiální informaci o tom, že bude usilovat o vydání uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Resort spravedlnosti chce požádat o prodloužení lhůty na dodání potřebných podkladů na čtyřicet dní. Oficiální žádost chce mít ministerstvo přesto hotovou do čtrnácti dnů pro případ, že by švýcarská strana prodloužení nepovolila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Pitr. (Archivní snímek z roku 2006)

Tomáš Pitr. (Archivní snímek z roku 2006) | Zdroj: ČTK

„V tuto chvíli se naši experti spojili s experty ze švýcarského ministerstva spravedlnosti a začala oboustranná komunikace. Odeslali jsme první neoficiální žádost na švýcarské ministerstvo spravedlnosti. Jasně říkáme, že budeme oficiálně žádat o vydání pana Pitra do České republiky,“ řekl Jiří Pospíšil, který už také získal oficiální informace o tom, jak vyšetřovatelé Pitra zadrželi.

Pravděpodobnost vydání Tomáše Pitra do Česka je podle jeho advokáta menší než 50 procent. Pitrův právní zástupce Jan Křivánek to prohlásil v České televizi. Reagoval tak na slova ministra spravedlnosti, který šance na vydání Pitra ohodnotil jako 50procentmí.

Advokát Jan Křivánek nevyloučil ani variantu, že by se uprchlý podnikatel do Česka vrátil sám, musel by ale od úřadů dostat garance bezpečnosti. Jak ale televizi řekl bývalý detektiv útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Hynek Vlas, Tomáš Pitr se o bezpečí obávat nemusí.

„Pokud chce po České republice nějaké záruky a ochranu, tak by měl říci, co konkrétního mu hrozí, od koho mu to hrozí, a pak se o nějaké ochraně dá hovořit. Ale já si to nemyslím, já si myslím, že panu Pitrovi jde spíš o taktiku další obhajoby,“ uvedl Hynek Vlas.

Václava Marešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme