Čína se stala druhou největší ekonomikou světa

Čína hlásí, že se stala druhou největší ekonomikou světa a odsunula na třetí příčku Japonsko. Ambicí této země je podle šéfa čínského úřadu pro regulaci devizového trhu I Kanga předstihnout Spojené státy a to někdy v horizontu let 2025.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Čína byla největší ekonomikou světa celá staletí, prvenství nemá až v posledních zhruba 200 letech. Podle ředitele Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michala Mejstříka je hlavní příčinou současného úspěchu skutečnost, že se této komunistické zemi podařilo otevřít exportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michal Mejstřík

„To byl naprosto zásadní průlom. Export se podílí čtyřiceti procenty na tvorbě HDP. Teď se Čína snaží rozvíjet svůj domácí trh, který tlačí růst dál,“ řekl Mejstřík.

Čínská ekonomika vykázala v prvním pololetí růst HDP o více než 11 procent, očekává se, že za celý rok poroste o více než devět procent. Ve druhém pololetí se údajně počítá se zpomalením růstu, které bude výsledkem nedávných opatření, která mají zabránit přehřátí ekonomiky.

Objevují se hlasy, podle kterých není reálné, aby růst čínské ekonomiky pokračoval dál a dál. „Čína sice vykazuje vysoké růstové tempo, část ale bude pohlcena realitními bublinami a také problémy na půdě bankovních garancí,“ míní Mejstřík.

Velké diskuse se vedou také ohledně čínské měny - jüanu. Jeho podhodnocení výrazně tamní ekonomice pomáhá a současně znesnadňuje západním exportérům prosadit se na čínském trhu.

Igor Maňour, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme