V Rusku dál zuří požáry, zemřelo 30 lidí

Nejméně 30 lidí zahynulo podle ruských úřadů při požárech v centrální části země. Čtyři desítky dalších jsou v nemocnicích s těžkými zraněními. Místním hasičským sborům pomáhá ve snaze zlikvidovat plameny i armáda, celkem je do boje nasazeno na 250 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do oblastí postižených požáry přijel premiér Vladimir Putin

Do oblastí postižených požáry přijel premiér Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Desítky velkých požárů zuří v okolí Nižního Novgorodu, Voroněže, Rjazaně i Moskevské oblasti, mnohdy v bezprostřední blízkosti vesnic a obcí. Plameny se rychle šíří kvůli týdnům trvajícím rekordním vedrům, suchu a nově také větru.

Oheň zničil přes tisíc domů, nejméně dva tisíce lidí se ocitly bez přístřeší a často bez jakýchkoli prostředků. Ruský premiér Vladimir Putin vyčlenil postiženým reginům pět miliard rublů na okamžitou pomoc. Zároveň slíbil, že zničené domy budou do konce roku znovu stát.

Experti upozorňují, že obrovský rozsah požárů a škod, které teprve vycházejí najevo, je kromě přírodních podmínek dán také dlouhodobým podceňováním prevence a podfinancováním regionálních hasičských sborů.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme