Německo uctilo památku 21 obětí tlačenice na Love Parade

Německý Duisburg se rozloučil s oběťmi neštěstí, ke kterému došlo před týdnem na festivalu Love Parade. Dav návštěvníků tam v přístupovém tunelu ušlapal 21 lidí, pět stovek dalších bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smuteční obřad za oběti tlačenice v Duisburgu

smuteční obřad za oběti tlačenice v Duisburgu | Zdroj: ČTK

Smuteční obřad se uskutečnil v místním kostele svatého Salvátora a zúčastnil se ho i německý prezident Christian Wulff a kancléřka Angela Merkelová. V celé zemi byly vlajky na znamení smutku spuštěny na půl žerdi.

„Tak protikladný je náš život. V jednom okamžiku slavíme a v další chvíli ležíme bezmocní na zemi," taková slova volil při smuteční bohoslužbě essenský biskup. Ekumenický obřad sloužil katolický i luteránský kněz. Tato dvě vyznání jsou totiž v zemi nejrozšířenější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smuteční obřad v Duisburgu přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu spolupracovník ČRo v Německu Jaroslav Šonka

V lavicích duisburského kostela svatého Salvátora usedli také lékaři, kteří minulý víkend při tragédii u přeplněného tunelu starého nákladového nádraží zasahovali. Celkem 21 lidí se v panice zadusilo nebo bylo ušlapáno, dalších asi 500 vyvázlo se zraněním.

Starosta města Adolf Sauerland, který bývá s odpovědností za tragédii často spojován, mezi truchlícími chyběl. Už předem upozornil, že svou přítomností nechce dráždit, a proto se obřadu nezúčastní. Místo toho položil věnec na místě vlastní tragédie.

Život v Duisburgu se po dobu konání obřadu úplně zastavil. Například obchody sice zůstaly otevřené, nikdo ale do nich nechodil a nic nekupoval.

Celé Německo se teď ptá, kdo za tragédii z minulého týdne může. Podle předběžných výsledků vyšetřování jsou na vině pořadatelé. Nepodařilo se jim usměrnit dav lidí, který na technoparty mířil. Tunel, ve kterém k neštěstí došlo, byl navíc jediným vstupem do festivalových prostor.

život v Duisburgu se zastavil | Foto: ČTK/AP

Zemská policejní inspekce oznámila, že v tunelu bylo výrazně více lidí, než je jeho kapacita. Organizátoři ale vinu popírají a vyšetřování stále pokračuje. Podle spolupracovníka Radiožurnálu v Německu Jaroslava Šonky ale viník nebude jediný.

„Je to tak, že ta vina samozřejmě bude velmi složená, protože někdo musel celou tu akci povolit, někdo musel dávat dohromady argumenty, proč ji povolit a proč ne zakázat. Celá ta věc bude jistě vyžadovat ještě týdny vyšetřování.“

V Německu se také diskutuje otázka odškodnění pro pozůstalé po obětech. Hovoří se o tom, že část obětí odškodní stát.

„Samozřejmě existuje také možnost, že někdo dobrovolně něco odškodní, aby snížil tlak, který na něj bude činěn během soudního řízení. Ale ani o tom ještě není úplně jasno,“ dodal Jaroslav Šonka.

Martina Hanáčková, Jaroslav Šonka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme