Opozice v Moskvě žádala svobodu. A policie opět zatýkala

Ruská policie zadržela na nepovolených opozičních mítincích v Moskvě a Petrohradu desítky demonstrantů. Obou akcí se podle úřadů zúčastnilo na 300 lidí. Ti už po několikáté chtěli dát najevo podporu ruské ústavě a článku o svobodě shromažďování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace opozice v Moskvě

Demonstrace opozice v Moskvě | Zdroj: ČTK

Více než dvě stě příznivců ruské opozice se na moskevském Triumfálním náměstí sešlo už po několikáté i přes zákaz úřadů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na opoziční demonstraci v Moskvě natáčela zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Jako už tradičně se vždy jedenatřicátý den v měsíci snaží vyjádřit podporu 31. článku ruské ústavy, který garantuje ruským občanům právo na svobodné shromažďování.

„Jako občan této země mám svá práva, vážím si naší ústavy a jsem připraven to tady říct otevřeně,“ říká 45letý moskevský podnikatel Vitalij.

Stejně jako řada dalších i on přišel na akci nazvanou Strategie 31 vůbec poprvé. Jak říká, chtěl vyjádřit všem demonstrantům solidaritu poté, co policie poslední mítink v květnu tvrdě rozehnala.

Ze stejného důvodu přišla podle svých slov i 57letá důchodkyně Ludmila. „Nikdo nám nesmí upírat naše práva, která jsou zakotvená v ústavě,“ říká. Naopak, úřady podle ní postupují nezákonně, když manifestaci opakovaně nepovolují.

Zatýkání v hluku motorů

Moskevská radnice i tentokrát žádost o povolení demonstrace organizátorům z řad opozice zamítla, a to s odůvodněním, že se na stejném místě bude konat autoshow.

Desítky účastníků nepovoleného mítinku policie pozatýkala, včetně politiků Borise Němcova a Sergeje Udalcova. Důvod zadržení mnoha dalších demonstrantů, kteří v hluku motorů většinou jen tiše stáli a drželi v rukou plakáty s číslicí 31, milice neuvedla.

„Je to absurdní, došli jsme do stavu, kdy lidé přicházejí na demonstraci, aby tam žádali možnost demonstrace svobodně pořádat. Bohužel je to ale v tuto chvíli jediná možnost, která zbývá,“ říká další účastník mítinku Pavel.

Policie zatýká na demonstranta na Triumfálním náměstí | Foto: ČTK

„Stává se z toho fraška až velmi ubohá komedie, za kterou ovšem platí živí lidé,“ upozorňuje politolog Dmitrij Oreškin.

„Premiér Putin zakazuje poklidné shromáždění na podporu ústavy s odůvodněním, že by rušilo občany, ale po náměstí se tu mohou prohánět závodní auta. Policie zatýká lidi ještě předtím, než vůbec na demonstraci dojdou, čímž porušuje ústavu zcela zjevně, protože občany evidentně sleduje. Mezi lidmi narůstá nespokojenost, což by si úřady měly uvědomit a konečně vytvořit pro demonstrace legální podmínky,“ dodává politolog.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme