Pivní půllitrové lahve mají jednotnou tříkorunovou zálohu

Lidé budou platit stejnou tříkorunovou zálohu za všechny půllitrové pivní lahve s korunkovým uzávěrem. Počítá s tím nařízení z dílny ministerstva průmyslu a obchodu. Začíná platit právě dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo

pivo | Foto: Jan Rosenauer

Vládní nařízení z roku 2002 stanovilo tříkorunovou zálohu pouze na dva typy půllitrových pivních lahví.

Od konce roku 2005 bylo ale na trh postupně uvedeno dalších pět typů vratných lahví nejvýznamnějších českých producentů piva.

Pivovarníci nové vládní nařízení vítají. Některé typy lahví jsou totiž vzhledově zaměnitelné, přestože mohly být dosud zálohovány různě.

Záloha za skleněné lahve pro minerálky je nižší

Od 1. srpna se zároveň se snižuje záloha na skleněné lahve pro minerální vodu o objemu 0,7 litru ze tří korun na jednu korunu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zdůvodňuje snížení zálohy tím, že zatímco v roce 2001 tyto obaly používalo velké množství výrobců, tak nyní do nich v Česku stáčejí minerální vodu poslední dvě firmy. Na trhu je kvůli tomu těchto lahví přebytek.

Martin Hromádka, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme