Systém úhrady poplatků se ve Středočeském kraji opět mění

Středočeský kraj mění ode dneška systém úhrady lékařských poplatků. Přechází na obměněný plzeňský model, kdy všichni pacienti budou muset nejprve částku zaplatit a až potom případně požádat písemnou formou o její vrácení. Ostatní kraje vedené sociálními demokraty už od proplácení ustoupily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické poplatky

Zdravotnické poplatky | Foto: Tomáš Adamec

Do formuláře musí pacienti napsat své jméno, adresu a bankovní spojení. Je nutné přiložit i kopii dokladu o zaplacení poplatku.

Středočeský kraj jen v letošním roce vyčlenil na proplácení regulačních poplatků 80 milionů korun. Že by dnešní změnou v systému proplácení chtělo vedení kraje ušetřit, ale hejtman David Rath (ČSSD) odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Středočeský kraj mění systém úhrady poplatků. Podrobnosti zjišťoval redaktor Pavel Pavlas

„My jsme připraveni zaplatit klidně sto procent, pokud se na nás obrátí sto procent pacientů,“ uvedl Rath.

O vrácení peněz budou moci nově požádat i pacienti ze soukromých ordinací. Za to, jestli jim poplatek Středočeský kraj vrátí, už se ale hejtman zaručit nechce.

„U soukromých institucí je to složitější. Kraj tam nemá právo jít do účetnictví, nemá právo požadovat nějaké další doklady nebo vysvětlení. Je tam samozřejmě vyšší nutnost obezřetnosti, zda nejde třeba o podvod,“ podotkl hejtman.

Nový systém bude podle Ratha plně v souladu s doporučením Evropské komise. Ta totiž považuje vracení poplatků jen části pacientů za porušením práv občanů. Komise proto doporučila, aby poplatky byly kompenzovány plošně ve všech zdravotnických zařízeních, anebo v žádném.

Kraj spoléhá na solidaritu občanů

Například na pohotovosti v Mladoboleslavské nemocnici v neděli dopoledne ošetřili 15 pacientů. Všichni bez protestů zaplatili devadesáti korunový poplatek. Většina z nich o jeho úhradu kraj žádat nebude. Je to pro ně zbytečná ztrát času a zbytečná administrativa.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Mladoboleslavské nemocnice natáčela Jana Huzilová

Žádosti pacientů budou zhruba čtyřikrát ročně schvalovat středočeští radní. Že by mezi občany dělali rozdíly například podle výše příjmů, vedení kraje vylučuje.

„My už nemůžeme dál sledovat jejich finanční situaci a podobně. Věříme, že občané naplní princip solidarity a že ti, pro které to nebude mít takový význam, o poplatek nepožádají,“ doplnil náměstek středočeského hejtmana pro oblast zdravotnictví Zdeněk Seidl.

Podobný model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení, fungoval v Plzeňském kraji. Ten nicméně přestal s proplácením ke konci července, ostatní kraje od něj kvůli výtkám Bruselu ustoupily už dřív. Středočeský kraj je tak posledním, který ještě úhradu poplatků nezrušil.

Igor Maňour, Martin Hromádka, Jana Huzilová, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme