Káhiru čeká převratná změna. Místo tisíců muezínů bude k modlitbě svolávat jediný

V Káhiře má brzy zmizet jeden z nejznámějších rysů této metropole arabského světa. Kromě neuvěřitelného dopravního lomozu je egyptská metropole známá i hlukem, který vyluzují muezínové v tamních mešitách. Jsou jich totiž více než čtyři tisíce. Egyptské úřady teď ale rozhodly, že svolávat věřící k modlitbě už brzy bude jenom jeden muezín pro celou sedmnáctimilionovou oblast Káhiry.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámskou Káhiru už pohltila nová doba

Islámskou Káhiru už pohltila nová doba | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Každá mešita se snaží mít muezína s co nejkrásnějším hlasem a většinou se to i podaří. Problém Káhiry ale je, když se muezíni ozvou všichni najednou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Káhira bude mít místo tisíců muezínů jediného. Proč, vysvětluje zpravodaj Břetislav Tureček

Správně by volání k modlitbě, neboli azán, mělo zaznít úplně ve stejnou chvíli. U čtyřech a půl tisíce mešit by ale bylo bláhové takovou koordinaci očekávat.

Káhira se tak pětkrát za den rozezní tisícovkami hlasů, které s různou intenzitou a zpožděním zaplaví ulice města. A mimochodem, v tuto roční dobu je první azán už kolem čtvrté hodiny ráno.

Úřady proto přišly s rázným řešením: už za několik dní, až začne posvátný měsíc ramadán, bude v Káhiře znít hlas jednoho jediného muezína. Jeho nahraný azán budou centralizovaně a ve stejnou chvíli šířit tlampače v celé aglomeraci.

Nové opatření má řadu odpůrců, kteří tvrdí, že vláda opět posiluje dohled nad náboženskou oblastí a že ničí stovky let starou tradici. Ministerstvo pro náboženské záležitosti ale argumentuje, že proti dosavadním halasným soubojům jednotlivých muezínů si stěžovalo stále více obyvatel Káhiry.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme