OSN prodloužila mírovou misi v súdánském Dárfúru

Mezinárodní mírová mise Spojených národů zůstane v súdánském Dárfúru minimálně další rok. Její končící mandát prodloužila Rada bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor dárfúrských obyvatel v Čadu

Uprchlický tábor dárfúrských obyvatel v Čadu | Foto: Mark Knobil

Vláda severoafrické země se přitom právě pustila do kritiky mírotvorců. Chartúm tím zřejmě odvádí pozornost od zodpovědnosti, kterou mu za utrpení obyvatel Dárfúru přisuzuje mezinárodní trestní soud i četné organizace.

Podle súdánské vlády mise Spojených národů neplní v Dárfúru hlavní poslání, kterým je udržování míru v uprchlických táborech. Od modrých přileb proto úřady nově požadují, aby je informovali o veškerém jejich pohybu a to i uvnitř měst.

Kabinet prezidenta Bašíra, obviněného mezinárodním tribunálem z válečných zločinů v Dárfúru, navíc obvinil vojáky mise Unamid, že jenom přihlíželi nedávným násilnostem v jednom z utečeneckých táborů. Spory mezi příznivci dvou skupin povstalců tam přerostly v krveprolití.

Ozbrojené povstání dárfúrských kmenů proti centrální vládě začalo na začátku desetiletí kvůli údajnému vykořisťování Dárfúru nově příchozí, převážně arabskou populací. OSN odhaduje počet obětí konfliktu na víc než čtvrt milionu.

Igor Maňour, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme