Brazílie nabídla azyl íránské ženě, které hrozilo ukamenování

Brazílie nabídla azyl íránské ženě, kterou íránská justice odsoudila k trestu smrti ukamenováním. Oznámil to brazilský prezident Lula da Silva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránské ženy

Íránské ženy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Íránské úřady už v případě třiačtyřicetileté ženy odvolaly nařízené ukamenování. Soud ji ale shledal vinou z manželské nevěry a dál jí tak hrozí oběšení. Sakíne Mohammadí-Áštijáníová se kvůli hrozící exekuci stala známou v celém světě. Aktivisté i mnozí politici rozjeli kampaň za její záchranu.

Brazilský prezident se netají dobrými vztahy se svým íránským protějškem Mahmúdem Ahmadínežádem. Jak teď Lula prohlásil, pokud osud Mohammadí-Áštijáníjové vyvolává v Íránu komplikace, požádá prý svého přítele Ahmadínežáda, aby jí umožnil vycestovat do Brazílie.

Mohammadí-Áštijáníová už je pět let ve vězení. Má za sebou trest 99 ran bičem za nemanželský intimní poměr. Toho se dopustila poté, co byl zavražděn její údajně násilnický manžel.

Při vyšetřování tohoto zločinu prý ale soudci dospěli k závěru, že Sakíne byla svému manželovi nevěrná i v době, kdy byl ještě naživu. Za to v Íránu hrozí mužům i ženám ukamenování.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme