Americko-mexickou hranici bude hlídat Národní garda

Na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem dnes měly dorazit posily. Federálním pohraničníkům tam mají pomáhat jednotky Národní gardy. Jejich nasazení ale doprovázejí problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plot na americko-mexické hranici

plot na americko-mexické hranici | Foto: Alexandr Pícha

Předně není úplně jasné, kdy a kolik vojáků na hranice vlastně dorazí. Dnešní datum je podle federální vlády oficiálním datem, od kterého se začnou na hranici stahovat.

Vojáci mají podle oficiálního zadání ve spolupráci s pohraničníky pomoci lépe střežit mexickou hranici, aby se přes ni nedostávali nelegální uprchlíci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody nasazení Národní gardy na hranici s Mexikem objasnil zpravodaj ČRo ve Spojených státech Vít Pohanka

Jenže podle kritiků není Národní garda na takové úkoly vycvičená a její lidé se na ně teprve musejí připravit. Proto bude nějakou dobu trvat, než její jednotky budou opravdu schopné pomáhat profesionálním pohraničníkům.

Debatu o imigraci nově rozpoutal zákon státu Arizona, který měl zpřísnit dohled nad přistěhovalci. Federální soud však jeho platnost pozastavil. Arizona se vzápětí proti jeho verdiktu odvolala.

Podle tohoto nyní zablokovaného zákona měla mít místní policie v Arizoně povinnost kontrolovat, jestli jsou ve Spojených státech legálně lidé, které zastaví i kvůli obyčejnému dopravnímu přestupku.

Polopoušť na pomezí Arizony a Nového Mexika, | Foto: Alexandr Pícha

Přistěhovalci, kteří v Arizoně žijí zcela legálně, by museli nosit přistěhovalecké dokumenty. Podle převažujícího názoru Hispánců by takové nařízení strážci zákona určitě uplatňovali diskriminačně, podle vzhledu podezřelého.

Vypadá to, že soudní pře o kontroverzní legislativu se ještě nějakou dobu potáhnou a spor se vší pravděpodobností nakonec skončí u Nejvyššího soudu, který rozhodne, jestli si stát Arizona může tímto způsobem regulovat vlastní imigrační politiku bez ohledu na to, co stanoví federální zákony.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme