Středisko varování před raketami může být v Česku už za rok

Centrum včasného varování protiraketové obrany Spojených států by v České republice mohlo fungovat už v půlce příštího roku. V České televizi to potvrdil ministr obrany Alexandr Vondra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Alexandr Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra | Foto: Tomáš Adamec

První dva roky finanční náklady ponesou Američané. Jedná se o dva miliony dolarů, tedy 38 milionů korun. Po roce 2012 by se pak na financování střediska měla podle Vondry podílet česká vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Centrum včasného varování může být v ČR už za rok. Příspěvek Kláry Bílé

„Pak je to samozřejmě otevřenou otázkou, o které budeme jednat. Ale myslím si, že se pohybujeme v řádech desítek milionů korun, čili to zas není až tolik,“ prohlásil ministr Vondra.

Pokud se středisko stane součástí alianční obrany, je podle něj možné usilovat o sdílení nákladů s ostatními státy. Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky je na finanční otázky ještě brzy.

„Tady je potřeba vědět, o jaké finance se jedná, v jakém dlouhodobém horizontu. Jestli to bude každoročně, jestli budou platit stejným způsobem i státy v Evropě.“

„Protože jestli se bavíme o bezpečnosti České republiky, bavíme se o bezpečnosti Maďarska, Polska, Rakouska, Německa,“ uvedl Onderka.

Zatím se jedná o pasivní složku protiraketové obrany. Podle Vondry v současnosti není žádný další návrh, který by do Česka umísťoval aktivní prvky protiraketové obrany.

Klára Bílá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme