Za vstup do Svatovítské katedrály na Hradě se opět platí

Svatovítská katedrála se ode dneška stává součástí prohlídkových okruhů Pražského hradu. Navštívit ji může pouze ten, kdo si koupil vstupenku na některou z prohlídek. Zadarmo mohou zájemci navštívit chrám svatého Víta jen u vchodu, anebo musejí prokázat, že se jdou do katedrály pomodlit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála sv. Víta

Katedrála sv. Víta | Foto: Miroslav Chnurik

Podle ředitele odboru turistického ruchu Správy Pražského hradu Františka Kadlece opatření zamezí tvorbě dlouhých front a urychlí prohlídky katedrály.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce turistů po zavedení vstupného do Svatovítské katedrály zjišťovala reportérka Martina Spěváčková

„Je to záležitost, která už tady byla, není to nic nového. Před rokem 2006 jsme měli takovéto opatření, kdy do části katedrály z důvodu regulace návštěvnosti platila vstupenka pro celý Pražský hrad. Přesněji, část katedrály byla součástí obou návštěvnických okruhů Pražského hradu,“ uvedl Kadlec.

Zmíněný systém podle něj fungoval šest až sedm let. Nyní se k němu Správa Pražského hradu vrací. Jako další z důvodů Kadlec uvádí ochranu této památky.

Cizincům vstupné nevadí, Češi ho kritizují

Reportérka Radiožurnálu si dnes na Pražském hradě všimla, že zahraničním turistům vstupné většinou nevadí a od návštěvy katedrály je neodradí. Podle nich je placení logické, že prohlídka takového místa není zdarma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Manažer pro provoz Svatovítské katedrály Václav Soukup byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Vstupné naopak kritizují Češi. Některé vyloženě zaskočilo, jako například vedoucí jednoho příměstského tábora. Ta Radiožurnálu řekla, že pokud na placení skutečně dojde, pak zřejmě budou muset prohlídku katedrály vynechat.

PŘEHLED VSTUPNÉHO DO KATEDRÁL:
Krakov - Katedra Wawelska
katedrála: zdarma; Sigismundův zvon a hrobka: 12 zlotých
Florencie - Santa Maria del Fjord
katedrála: zdarma; vykopávky 3 €; cupola 8 €
Benátky - Santa Maria della Salute
kostel: zdarma, Sakristie: 1,50 €
Řím - St. Peter's Basilica
bazilika: zdarma, schody do dómu: 4 €; výtah do dómu: 5 €; pokladnice: 4 €
Miláno
katedrála: zdarma; střecha: 4 € po schodech, 6 € výtahem; krypta: 1,50 €; baptistérium: 1,50 €
Kolín nad Rýnem
katedrála: zdarma; výstup na věž: 2,50 €; pokladnice: 4 €
Worms
katedrála: zdarma
Vídeň - Stephansdom
katedrála: zdarma
Salzburg
katedrála: zdarma; vykopávky: 1,80 €
Paříž - Notre Dame
katedrála: zdarma; věž 8 €; pokladnice: 3 €

Manažer provozu katedrály říká, že turisté vzali zavedení vstupného s poklidem, a věří, že se tím zlepší i chování návštěvníků v katedrále.

„Spousta turistů se nechová k tomuto objektu jako ke stánku božímu a ti, co nevěří, tak se k tomu nechovají ani jako k muzeu. Občas to tam vypadalo jak na nádraží,“ podotkl Soukup.

'Věřící poznáme podle citu'

Za prohlídku velkého okruhu, který zahrnuje Starý královský palác, baziliku svatého Jiří nebo Obrazárnu Pražského hradu, zaplatí turisté 350 korun. Malý okruh, do kterého patří například Starý královský palác, vyjde na 250 korun.

Část katedrály bude volně přístupná, jde ovšem jen o malý prostor u vchodu. Vstup zdarma mají jen věřící, kteří se přijdou pomodlit. Soukup přitom tvrdí, že není těžké věřícího člověka poznat.

“Je to otázka citu. Pomodlení jim umožníme nejen v katedrále, ale i v chórové kapli. Myslím, že když se někdo pomodlí v chórové kapli a projde si katedrálu, tak nebudeme tak striktní,“ řekl Soukup ve vysílání Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michaela Harvanová, členka výboru české Asociace průvodců, v Ozvěnách dne.

Proti zpoplatnění vstupenek nic nenamítá například ani Michaela Harvanová, členka výboru české Asociace průvodců. „Ale vstupenka je rozhodně drahá. Měla by být i možnost, aby se dala navštívit jenom katedrála,“ poznamenala.

Rozhodnutí Správy Pražského hradu souvisí s dohodou o společné správě katedrály, kterou katolická církev s Kanceláři prezidenta republiky uzavřela 24. května. Už tehdy se o tom mluvilo v dohodě o technickém zabezpečení katedrály.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková, Martina Spěváčková, ak, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme