Recyklace monitorů a televizí v Pardubickém kraji má úspěch

Lidé z Pardubického kraji odevzdali za posledních pět let k recyklaci 110 000 televizorů a monitorů. Díky světově unikátní studii společnosti ASEKOL dnes také víme, jaké to má dopady na životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televizor

Televizor | Foto: Comstock Images

Recyklace jedné televize ušetří tolik energie, kolik spotřebuje žárovka za čtyři měsíce nepřetržitého svícení. „To znamená, že nám to ušetří žárovku svícící 35 let,“ spočítala Jitka Šimková z neziskové organizace ASEKOL.

Uvedla také další příklady úspor. Recyklace jednoho televizoru ušetří spotřebu ropy jednoho auta za 22 kilometrů jízdy nebo zabrání vzniku odpadní vody z deseti sprchování.

„Výsledek studie je celosvětově unikátní a jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení je pro životní prostředí velmi přínosný,“ dodala Jitka Šimková.

Zatímco před pěti lety odevzdal každý občan z Pardubického kraje průměrně půl kila vysloužilého elektrozařízení, loni to bylo už kilo a tři čtvrtě.

Spolupráce s ASEKOLem se vyplatí především obcím a městům, protože organizace za ně zařídí a uhradí vše, co je ke zpětnému odběru potřeba.

Eva Presová, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme